9 yüzyıllık çarşıda gurbetçi yoğunluğu

KAYSERİ’birlikte, 9 asırlık tarihi Tutkun Çarşı’da gurbetçi yoğunluğu yaşanıyor.

Kayseri’da, Küçük Asya Selçuki Devleti eliyle 12’nci yüzyılda düz yazı edilen Sadık Çarşı, 24 dönüm toprak üzerinde bulunuyor. 18 antre kapısı ve içerisinde 16 sokağı mevcut Bağlı Çarşı, mimarisi ve nostaljik yapısıyla dikkati çekiyor. Kente mevrut evcil ve ecnebi turistlerin ilgisine calip çarşıda, giysi, besin, cihaz eşyası ve çeşitli ahali sanatlarının satıldığı it canlı çok sektörden gelişim yeri bulunuyor. Geçirdiği yangınlar sonucu daim yenilenen çarşı, 9 asırdır ticaretin merkezi olmaya bitmeme ediyor. Tarihi çarşı, yaz döneminde gurbetçilerin gelmesiyle genişlik okkalı dönemlerini geçiriyor. Aksata açmak isteyen gurbetçiler, tarihi çarşıyı tercih ediyor.

Kapalı çarşı esnafı Ayhan Öztoprak, “İşlerimiz şu dakika onların yardımıyla dönüyor. Şu zaman bizlere servet kazandırıyorlar. Yalnız bizim için değil, bilcümle meslekler amacıyla bile anca. Lokantaya gidiyorsun aşçı mahmul, çarşı gördüğünüz kadar onların yardımıyla cıvıl cıvıl. Geldikleri devir düğün yapıyorlar, giderken alışveriş yapıyorlar, hediyelik alıyorlar. Gurbetçilerimizin katkısıyla düzenek dönüyor” dedi.’İŞLERİMİZ AÇILDI, SUNTURLU GİDİYOR’

Kapalı Çarşı’daki gelişim yerinde baş örtüsü satan Ayşegül Felek ise, “Gurbetçilerin ülkeye gelmesi işlerimizi müspet etkiledi. Koronavirüs zımnında işlerimiz kötüydü. Dükkanlarımız kapalıydı. Yasaklardan âlem herhangi bir meydan kapalıydı. Şu dakika virüs azaldığı için gurbetçilerde gelmeye başladı. İşlerimiz açıldı, pir gidiyor. Onlar gittikleri devir işlerimiz esasen eskisi gibi olacak amma şu zaman olumlu diyebiliriz” ifadelerini kullandı.



Share: