AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Sıkıntı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar Başkanlığında Yapılan ÜNİDAP toplantısına katıldı

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Sıkıntı, Yükseköğretim Yerleşmiş (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar hocanın başkanlığında gerçekleştirilen Şarki Küçük Asya Projesi Toprak Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) 6’ncı devir toplantısına katıldı.

Bingöl Üniversitesi’nin eş sahipliğinde, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar başkanlığında gerçekleştirilen ÜNİDAP 6’ncı çevrim toplantısına, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Felaket, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ve Şark Rum Bölgesinde kâin üniversitelerin rektörleri katıldı.

Bingöl Üniversitesi Senato Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda mütekellim YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Yükseköğretim sistemindeki kurumsal çeşitliliği artırma yönündeki kararlılıklarının bitmeme ettiğini, bu tasavvur doğrultusunda lazım siyaset adımlarını atmaktan çekinmeyeceklerini söyledi. Mecmu üniversitelerin birbirine benzemeye çalışmalarının ve ayrımsız misyona cemaat olmalarının gelişmeyi ve ilerlemeyi engelleyen bir genişlik olduğunu belirten Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerin tıpkısı kısmının eğitimde, tıpkısı kısmının araştırma ve uygulayım bilimi üretiminde, bazılarının birlikte lehçe kalkınmaya katkı ölçü odaklı farklılaşmasında yarar gördüklerini henüz geçmiş birlikte ifade ettiklerine dile getirdi. Üniversitelerin bulundukları bölgenin kalkınmasına sundukları katkıyı oldukça önemsediklerini kaydeden Prof. Dr. Özvar, “Yükseköğretim sistemimizdeki kurumsal çeşitliliği açık artırma yönündeki kararlılığımız bitmeme etmektedir. Bu amaç doğrultusunda muktezi siyaset adımlarını atmaktan çekinmiyoruz” dedi.

Yükseköğretim Yerleşmiş ve üniversiteler arasındaki bağın ve iletişimin henüz birlikte güçlendirilmesi gerekliliğine inandığını vurgulayan Prof. Dr. Özvar, “Anne misyonumuz bağlı olmak, değerlendirmek ve vacip yerlerde idari, türel ve imkanlar ölçüsünde finansal açıdan destek olmak yahut katma destekler sağlamaktır. Uğur farklılaşması ve lehçe kalkınmaya müteveccih benim göz açımdan sizlerin başlıca sorumluluğu ise, ciddi olmaktır. Biz, sizlerin tabiri caizse kendi kurumsal durumumuzu resmetmek konusunda bilgi kâmilen ve ülkemizin kalkınma hedefleri doğrultusunda azimli adımlar atmanızı bekliyoruz. Bölgesel üniversitelerden öz kurumsal potansiyelinin farkında olan, mevcut imkanları realist tıpkı şekilde değerlendiren ve aynı zamanda vizyoner bire bir hedef ortaya koyan tıpkısı hile şekli bekliyoruz. YÖK yerine, kurumlarımızın bölgesel kalkınmadaki rolünü, hemen bölgenin iktisadi gelişmesine vasıtalık ika şeklinde algılıyoruz. Özellikle, üniversitelerimizin bölgelerinde ve ülkenin genelinde adam kaynağı potansiyeline yaptıkları katkıları hepimiz kıvançla gözlemliyoruz. Örnek vermek gerekirse, ÜNİDAP üyesi üniversitelerimizin bulundukları illerin bütün nüfusu, Türkiye nüfusunun yüzde 8’i kadar olmasına rağmen, aynı illerdeki üniversitelerimizdeki toplanmış karşı karşıya öğrenci sayısı, Türkiye’deki toplanmış karşı karşıya mektepli sayısının yüzdelik 10’u kadardır. Analog şekilde, ÜNİDAP üyesi üniversitemizin mecmu akademisyen sayısı da Türkiye’deki hep öğretim üyesi sayısının yüzde 11’ini oluşturmaktadır. Bu durumdan duyduğumuz hoşnutluğu tefhim etmek istiyor ve kurumlarımız aracılığıyla oluşturulan sığa nedeniyle sizleri tebrik ediyoruz. Akıbet dönemde yayımlamış olduğumuz Yükseköğretime Geçişte Öğrenci Hareketliliği Raporu’nun birlikte belirtik ayrımsız şekilde ortaya koyduğu üzere, her bir üniversitemiz, başta öz ili oluşmak için bulunduğu bölgeden öğrenci çekmektedir. Gayrı aynı deyişle, üniversitelerimiz, bölgelerinde oluşturdukları sığa sayesinde muvasala üzerine nazik benzeri engeli ortadan kaldırmaktadırlar. Bu uzanım, erişilebilir yükseköğretim hizmeti sunu açısından az çok kıymetlidir. Mahallîleşme hususunu ağır sıklet adına ele almalı, bu konuda bu sene başlattığımız eskimemiş projeye, akademik elektrik projesine bilcümle gelişigüzel katkı vermeliyiz” diye konuştu.

Prof. Dr. Özvar, 2022-2023 Terbiye ve Tedrisat Yılı Baharat Döneminden itibaren, hazırlıklarını elan tamamladıkları ‘YÖK Akademik Elektrik Projesi’ ile adeta tıpkı akademik seferberlik zar ettiklerini, bu projeyi, öncelikle 2006 yılından sonradan kurulan üniversitelerde akademisyen temininde baskı çekilen programlara yüklenmek, üniversiteler arasında talim elemanı hareketliliğini artırmak ve öğrencilerin ayrımlı üniversitelerin tedrisat üyeleriyle buluşturmak üzere başlattıklarını belirtti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar hocanın başkanlığında 6. ÜNİDAP toplantısının haddinden fazla mübarek geçtiğini ifade eden AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Felaket, “Toplantıda, havza üniversiteleri ve DAP gelişim birliğiyle Ar-Ge çalışmalarına yapılan katkının artırılması, bölgemizin anne dinamiklerini elan de canlandıracak yeni teknolojiler için tecrübe alanlarının oluşturulması, akademisyenlerimizin oluşturduğu hikmet ve tecrübenin tekmil paydaşlarla paylaşılması gibi bir nice laf ele alındı.

Toplantı, rektörlerin konuya ilgili rey, rağbet ve önerilerini sunmasıyla sona erdi. – AĞRI

Share: