Almanya’dan gelen alpinist 1 haftada Balkı Dağı’na tırmanabildi

Türkiye’nin yeryüzü efdal noktası olan Ağrı Dağı’nın zirvesine tırmanmak için Almanya’dan gelen İsmail Deniz Kazı, 1 haftada zirveye ulaştı.

Acun genelinde dağcılık sporcularının ilgisini çeken dağlardan olan Dert Dağı, kışın da müfrit tırmanışlara imkân sağlıyor.

Çekicilik sıcaklığının sıfırın altında 40 derecenin üstüne çıktığı, kar yağışı, tipi ve fırtınanın aheste şekilde yaşandığı Ağrı Dağı, adrenalin arayan dağcılar amacıyla şita aylarında değişmeyen adres haline geliyor.

Ekstrem tırmanışçılardan Almanya’da cıvıl cıvıl İsmail Deniz Kazı, Veca’nın Doğubayazıt ilçesine gelerek 23 Aralık’ta tırmanışa başladı.

Soğuk çekicilik nedeniyle yüzünde ve ayaklarında donma yanıkları oluşan alpinist, tırmanışı boyunca yeryüzü edisyon kış şartlarını aşıp 7 günün arkası sıra dağın zirvesine ulaşmayı başardı.

Akbaş, AA muhabirine, tırmanış öncesinde kilolu hazırlık yaptığını söyledi.

İki kamer haddinden fazla ağırbaşlı tempoyla egzersiz yaptığını anlatan Akbaş, şöyle konuştu:

“Tıpkı hafta süresince tırmanmak amacıyla denme yaptım, evvel denemem liyakatsiz oldu. İlk denmemizde hem çaylaklık vardı hem bile kusurlu planlama yaptık. 3 bin 500 rakımdan aracısız şahika ayırmak istedik. 4 bin 800 rakımda çok apışık düştük, havada şakkadak patlayınca yavaş fırtınadan mankafa dönmek zorunda kaldık. hava raporu bizi zorlayınca kendimizi çadırlara ağırlık attık ve geçmiş faaliyeti sonlandırdık.”

Akbaş, Ağrı Dağı’na tırmanışın Everest’teki saha kampına tırmanıştan elan pres olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Allah’ıma şükürler olsun tıpkısı aksilik çıkmadan zirve yaptım. Buradaki sevincimin sebebi dağda bu sürede henüz görmüş geçirmiş dağcıları de gördüm ve şahika yapmadan vurdumduymaz döndüklerine şahit oldum. Amma ego zirve yaptım, sevinçliyim. Bundan sonraki hedefim daha yüksek dağlar olacaktır. Bundan evvel 2019’de Everest Base Camp yapmıştım. Burayla bir karşılaştırma yaptığımızda toplam 65 kilometreyi bire bir haftada yürüyorsunuz, gelişigüzel 10 kilometrede bire bir istirahat, konaklama yapacağımız oteller, kafeler var amma Ağrı Dağı’nda ağız ağıza doğayla baş başasınız.”

Tırmanışta ağırbaşlı fırtınayla uğraş ettiklerini anlatan Akbaş, şunları kaydetti:

“Tün çadırlarımızı burada mevcut yazdan kalma iri çadırların içine kurduk. Buna karşın fücceten bastıran fırtına o büyüklüğünde şiddetliydi kim çadırın içinde keçe kurmamıza karşın bunu hissettik. Akşam Ezanı 17.00’dahi başlayan fırtına sabahleyin 8.00’e kadar sürdü. Şayet o iri çadırların içinde çadırımızı kurmasaydık bizim çadırı sıkıntı ağız ağıza atardı ve istenmeyen olaylarla karşılaşabilirdik. Amma eksiksiz zorluklara rağmen mutluyum, zirveyi başardım.”

Share: