Azmiyle 3 ecnebi anahtar öğrenen Seda hastalığına karşın hayata sımsıkı tutunuyor

Kayseri’da etkili Spinal Müsküler Atrofi (SMA) makule 2 hastası 25 yaşındaki Ses Karakaya, hayata tutunma azmiyle denk oluyor.

Doktorların 10 yaşındayken SMA çeşit 2 hastalığı tanısı koydukları Karakaya, ailesinin desteğiyle 5 yaşında okuma çit öğrendi.

Karakaya, tıpkısı süre sonradan koku ahiz, akıntı ve danışma kabiliyetini etkileyen rahatsızlığı dolayısıyla 2 öğün esas eğriliği (skolyoz) ameliyatı geçirdi. Bu nedenle ilkokula 9 yaşında başlayabilen Karakaya, ortaöğretim eğitimini birlikte alarga tamamlayarak, üniversite sınavlarına girdi.

Karakaya, aldığı puanla Erciyes Üniversitesi Yazın Fakültesi Zalim Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazandı. Bu bölümde 3. sınıf öğrencisi olan, benzeri zamanda Vazıh Tedris Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü 2. sınıfta okuyan Karakaya, eğitimi süresince İngilizce, Rusça ve Almanca öğrendi.

Cumhurbaşkanlığı koordinasyonunda ölçülü “Staj Seferberliği” programı kapsamında Erciyes Üniversitesi Aut İlişkiler Ofisi Başkanlığında 20 aktarılma staj gören Karakaya, Avrupa Birliği projesi olan Erasmus+ programıyla Almanya’dahi mevcut tıpkısı kombinezon şirketinde bile 2 ay staj yaptı.

Tıbba ilgisinden kıran tababet makaleleri çevirisi de fail Karakaya, eğitimine bitmeme ettiği Kayseri’dahi, üyesi olduğu Bilinçli Çoluk Çocuk Kulübü’nce kombinasyon edilen etkinliklere dahi dil cambazı kendisine katılıyor.

-“En şişman destekçim annem ve babam”

Seda Karakaya, AA muhabirine, okkalı ve çokça baskı sabık tıpkı okul hayatının olduğunu söyledi.

Üniversitenin geçmiş döneminde çokça zorluk çektiğini belirten Karakaya, “Kullanılmamış insanlarla ülfet etmek ve onlara derdini inandırmak, herkesin beni tanıması amacıyla az buçuk mütehammil tıpkısı süreçti. Bu süreçte en balaban destekçim bittabi kim bile annem ve babamdı.” ifadesini kullandı.

Karakaya, ecnebi kurgu öğrenmeye gelişigüzel antlaşma iptila duyduğunu aktararak, şöyle dedi:

“Benim temel tarafım Almanya’birlikte yaşıyor. Onlar daim gelip giderler. Tığ da oraya giderdik. Küçükken onların Almanca konuşmaları hoşuma giderdi. Antrparantez babam emekli gedikli. İstanbul’da yaşarken babam Almanca ve İngilizce kurslarına giderdi. Evde ibret çalışırken İngilizce ve Almanca konuşurdu. Benim haddinden fazla hoşuma giderdi. Benim bu aut görünüşüm çabucak bire bir korteks. Çünkü benim içimde çok ayrımlı tıpkısı dünya var. O dünyanın içerisinde çıktı kelimeler yetmemeye başladı, o yüzden değişik dilleri öğrendim. Rusça, İngilizce ve Almanca biliyorum. Almancayı haddinden fazla bir iki, İngilizceyi anne şerha gibi ve Rusçayı ılımlı sevide biliyorum.”

“60 hayalimden 30’unu gerçekleştirdim”

Karakaya, sunma şişman hayallerinden birinin bireysel yaşayabildiği bir sahn sürmek olduğunu kaydetti.

İyi ayrımsız işe sahip olmanın birlikte, değme yere gitmeyi ve gezmeyi istediğini vurgulayan Karakaya, şöyle konuştu:

“Benim 60 hayalim var. Bunun 30’unu gerçekleştirdim. Norveç’te ayrımsız arkadaşım var. O bile benimle ayrımsız hastalığa ehil ve 5 yardımcısı var. Herhangi Bir yere gidip, dünyayı geziyor. Ego dahi öğle bire bir sahn isterim. Okulu bitirdikten sonradan şayet kısmet olursa Almanya’bile efdal lisans fethetmek istiyorum. Elan sonraları ihtimal tıpkısı akademisyen gibi evet da mütercimlik yapabilirim. Aynı gayrı hayalim ise Sayın Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan ile ülfet etmek ve ona çeviricilik boşaltmak. Bunu haddinden fazla isterim. Eğer kabil olursa bunu tahsis etmek bildirme nazik dileklerimden biri.”

Karakaya, üyesi olduğu kulüpte farkındalık monte etmek namına çeşitlik etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Gelişigüzel etkinlikte fariza aldığını ve panellere konuşmacı adına katıldığını anlatan Karakaya, “Bütün gelişigüzel hem mânialı öğrencilerin hem da özge öğrencilerin birlikte olduğunu izah etmek için çalışıyoruz. Zira bu yolla engelli insanların üstelik var olduğunu anlatabiliriz. Fakat bu yolla tıpkı şeyler yapabileceğimizi, vesile verildiği takdirde, yanımızda destekçi olarak durulduğu takdirde bizim de gerçekten aynı şeyleri başarabileceğimizi ve can olduğumuzu kanıtlamaya çalışıyoruz.” dedi.

“Bize hayatın ne kadar iyice şeylerle mahmul olduğunu gösteriyor”

Zalim Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Akademisyen Yalım Yılmayan da Seda ile 4 sene önceki tanıştığını anlatarak, “Onun enerjisi, daima ati gitme çabası hepimize haddinden fazla madde katıyor. Derslerinde çokça bol. Pandemi döneminde dahi Seda’nın motivasyonu on paralık düşmedi. Her antlaşma haddinden fazla dokunaklı, tıpkı güruh şeylerle uğraşıyor. Daima bizi şaşırtıyor. Bire Bir öğreniyoruz kim gösterici çiziyor, aynı bakıyoruz raks ediyor. Sürekli bize hayatın hangi büyüklüğünde güzelce şeylerle mahmul olduğunu gösteriyor.” sözlerine meydan verdi.

Share: