Dede Korkut Şiir, Gösterici ve Tahrir Yarışması ihsan töreni İstanbul’da yapılacak

Bayburt Hars ve Arkalama Derneğinin düzenlediği Dede Korkut Şiir, Suret ve Kompozisyon Yarışması’nı kazanan öğrenciler 9 Kasım’birlikte yapılacak Arsıulusal Dede Korkut Sempozyumu açılışında ödüllerini algı.

İstanbul’un birlikte Dede Korkut’un türbesinin de vadi aldığı Bayburt’ta okuyan ortaokul ve ortaöğretim öğrencileri, “Özüm Sözüm Ağababa Korkut” temalı yarışmaya katılacak eserlerini 12 Ekim’e büyüklüğünde okullara tasdik edecek. Komisyonun değerlendireceği eserler arasından kazananlar Atatürk Hars Merkezi’nde (AKM) 9 Kasım’dahi düzenlenecek sempozyumda ödüllerini matlup. Yarışmada herhangi bir dalda önce üçe girenler altınla ödüllendirilecek.

Bu kapsamda, Bahçelievler Dede Korkut Rum Lisesi’nde okuyan öğrenciler gökçe yazın ve resim derslerinde yarış hazırlıklarına başladı.

Okulun Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Muazzez Bayramoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, edebiyat dersinde öğrencilerin yarışmayla ait bilgilendirildiğini söyledi.

Dede Korkut’un kültürün sunu koca unsurlarından biri olduğunu belirten Bayramoğlu, “Ağababa Korkut, hemen bizim dilimizle ilişkin değil Türk coğrafyasının hem kültürü hem üstelik diliyle ilgilendiren aynı kültürel mirası. Dede Korkut hem İslami kültürün hem üstelik İslamiyet öncesi kültürün izlerini taşır. Binlerce almanak bu kültürün çocuklarımıza bırakıt namına aktarılması bizim için heybetli. Onu tanıtmak üzere bu yarışmaya katılıyoruz.” dedi.

Şiir yarışmasına hazırlanan öğrencilerden 14 yaşındaki Musa Acet, geçmişten bugüne kendilerine çırağ tutan Ata Korkut’la ilişik koşma yazdığını anlattı.

Acet, şiir yazmayı sevdiğini rapor ederek, “Hakeza ayrımsız yarış olduğunu Literatür öğretmenimiz bize söyledi. Ben da seve seve katıldım. Okullarda böyle yarışmaların hazırlanması güzel ve kâr sağlıyor. Bu konuda liyakatli olanlar dolay plana çıkıyor. Gelecekte ongun beyin cerrahı koyulmak istiyorum ve koşma yazmayı bile sürdürmeyi düşünüyorum.” diyerek konuştu.

“Ağababa Korkut’u keyiflendirmek iyicene”

Ağababa Korkut Küçük Asya Lisesi Gösterici Öğretmeni Dilvin Güreş, Ağababa Korkut’un yazıları ve hikayelerinde sağlık, görk, ağalık ve sevginin olduğunu belirtti.

Öğrencilerin bu zamanda öz gözleriyle bu unsurları yansıtabilmelerinin çok büyük olduğuna dikkati calip Güreş, “Ata Korkut’u yaşatmak sunturlu. Yarışmanın şartlarını çocuklara okudum. Boyalar erkin, önce aşağılık kağıtlara bilahare üstelik iri kağıtlara geçirecekler.” ifadelerini kullandı.

Okulun 9. derslik öğrencisi Ela Çiçekli ise Türk’ün bilge atası Dede Korkut’u resmetmekten periferi bahtiyarlık duyduğunu söyledi.

Çiçekli, öğretmenlerinin yarışmayla ilgili vukuf vermesinin peşi sıra yarışmaya katılmaya değişmeyen verdiğini ve çok ateşli olduğunu dile getirerek, “Gelenek ve göreneklerimizi sevgi ve barışı bize haddinden fazla gani yansıttığı amacıyla ben dahi bunu resmime aktarıyorum.” diye niteleyerek konuştu.



Share: