MEHMET SIDDIK KAYAÇ/AZİZ ARSLAN – Diyarbakır’da taşımalı sistemle terbiye veren okullardaki öğrencilerin gün ortası yemeği, iz liselilerce akşam saatlerine kadar süren mesaiyle hazırlanıyor.
Bağcılar Mesleksel ve Beceri Rum Lisesi, Üçkuyu Mesleki ve Maharet Rum Lisesi ve Yenişehir Dicle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin şart-içecek hizmetleri bölümünde okuyan 92 mektepli, okullarında ve Diyarbakır Öğretmenevinde oluşturulan mutfakta haftanın 5 haset öğretmenlerin kontrolünde, taşımalı sistemle eğitim veren ilkokul, ortaokul ve liseler amacıyla gün ortası yemeği hazırlıyor.
Gündüz hazırlıklara başlayan meslek lisesi öğrencileri, okullara tüvana ve sıcak tıpkısı şekilde yemeklerin ulaştırılması için geceleyin birlikte faaliyet yapıyor. Balaban tıpkı emek ve özenle hazırlanan yemekler, termoslarla sabah karşı okullara ulaştırılıyor.
“Öğrencilerimiz şişman benzeri cansiparane bu yemekleri yapıyor”
İl Mili Eğitim Bilimi Müdürü Murat Küçükali, AA muhabirine, sonuç dönemde çığır liselerinde iri benzeri aksiyon ve dönüşüm yaşandığını belirterek, patika liselerinin yaptığı üretimlerle adından kortej ettirdiğini söyledi.
Küçükali, yıpranmamış kalem koronavirüs salgını döneminde meslek liselerinde maske ve dezenfektan üretildiğini anımsatarak, çığır liselerinin bir zamanda kırsalda okuyan öğrencilere üstelik yemek hizmeti sunduğunu belirtti.
Taşımalı terbiye veren okullardaki yemeğin kalitesini yükseltmek amacıyla Milli Yetişek Bakanlığınca 2 ay evvel gönderilen ödenekle iz liseleri ve öğretmenevinde aş damı oluşturduklarını anlatan Küçükali, bu mutfaklarda hazırlanan yemeklerin termosların süresince minibüslerle kırsaldaki okullara gönderildiğini anlatım etti.
Küçükali, “İl genelinde 66 bin taşımalı öğrencimizin yemeğini çığır liselerimiz üretiyor. Gecenin geç saatlerinde okullarına mevrut patika lisesi öğrencilerimiz şişman tıpkısı özveriyle bu yemekleri yapıyor.” dedi.
Öğrencilerin bu yemekleri yaparken aynı zamanda mesleği bile cemi manasıyla öğrendiğini dile getiren Küçükali, öğrencilerin etraf üzere aranan elaman adına okullardan mezun olduğunu, ferah ferah otellerde, lokantalarda gelişim bulabildiklerini tabir etti.
Küçükali, öğrencilerin eş ve büyüklük ekonomisine katkı sağladığını, çıkışlı olduklarında alanlarında tekmil anlamıyla yetik olduğunu kaydetti.
“Öğrencilerimize genişlik kaliteli yemeği ulaştırıyoruz”
Yenişehir Dicle Mesleksel ve Beceri Küçük Asya Lisesi Müdürü Gürkan Beyaz Zehir ise okullarına bu yıl kazandırılan kısaca 200 metrekarelik alana cemaat sınai mutfakta öğrencilerin kuramsal namına aldığı eğitimi pratiğe dönüştürdüğünü belirtti.
Yiyecek ve içecek alanında eğitim bilimi gören 40 öğrencinin Sur ilçesinde taşımalı terbiye gören kısaca 6 bin 800 öğrenciye aşındırmak hazırladığını anlatan Beyaz, öğrencilerin bu emekleri karşılığında nakdi bindi aldıklarını ifade etti.
Beyaz Zehir, şunları söyledi:
“Öğrenciler karı ekonomisine katkı sağlıyor, mesleğe da kendilerini henüz ferah hazırlıyorlar. Öğrencilerimize sunma birinci sınıf yemeği ulaştırıyoruz. Şişman tıpkısı özenle hazırlanan yemekleri köydeki öğrencilere ulaştırdığımız için mutluyuz.”
“Annemin yaptığı yemeklerin örnek”
Yenişehir Dicle Mesleki ve Beceri Rum Lisesi 11. derslik öğrencisi Aleyna Eroğlu, öğretmenlerinin gözetiminde arkadaşlarıyla taşımalı sistemle eğitim gören öğrencilere yemek hazırladıklarını belirtti.
Okulu bitirdikten sonraları gani bire bir aşçıbaşı olmayı hedeflediğini dile getiren Eroğlu, şunları söyledi:
“Köydeki kardeşlerimize, arkadaşlarımıza kemirmek hazırlamaktan çok memnunuz. Ayrımsız otelde çıkabilecek sunma gani ve hijyenik yemeği yapmaya çalışıyoruz. Köydeki kardeşlerimiz yaptığımız yemekleri beğeniyor. Bunun için haddinden fazla mutluyuz.”
Kemirmek ulaştırılan Talih ilçesinin Küçükkadı İlkokulu/Ortaokulu’nda okuyan Semanur Yara dahi ablalarının kendileri için hazırladığı yemekleri haddinden fazla beğendiklerini belirterek, “Evdeki yemekler kadar lezzetli. Annemin yaptığı yemeklerin aynı. Bakanımıza, İl Milli Eğitim Bilimi Müdürümüze teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.