Doç. Dr. Şahin: Vertigo otama edilebilen aynı sorundur

Vertigonun gerçekte çor değil, birçok ayrımlı hastalıkta kendini gösteren tıpkı ilinek olduğunu ifade fail Kulak Koku Alma Organı Geçit Uzmanı Doç. Dr. Mehmet İlhan Delicesine, “İnsanlar, vertigonun vakayiname olduğunu, sahn süresince devam edeceğini düşünüyor. Halbuki yapılan hususi testlerle saptanabilen vertigo, alelumum geçici ve tedavi edilebilirdir” dedi.

Vertigonun işkembe bulantısı, kusmanın eşlik ettiği ayrımsız kafa dönmesi hissi olduğunu tamlayan Yeditepe Üniversitesi Hastalıkları Kulak Büyüklenme Derbent Uzmanı Doç. Dr. Mehmet İlhan Delicesine, genellikle kulak hastalıklarının vertigoya illet olduğunu fakat kimi vakit us, beyincik, murdarilik gibi merkezi asap sistemiyle ilişik hastalıklardan üstelik kaynaklanabildiğini söyledi.

Vertigonun bazen sadece esas dönmesiyle kendini gösterdiğine değinen Doç. Dr. Atmaca, “Gâh kişilerde buna kulak çınlaması, basınç hissi, sema kaybı kadar belirtiler bile zevcelik edebiliyor. Bu nedenle şikayeti olanların katiyen kulak kibir derbent ya da nöroloji uzmanına gitmesi gerekir” açıklamasında bulundu.

“TEDAVİ ALTTAKI YATAN NEDENE BAKARAK DEĞİŞİYOR”

İnsanların alelumum vertigodan korktuğunu ve vertigoyu vakayiname çor olarak düşündüklerini vurgulayan Doç. Dr. Atmaca, vertigonun akıllıca tanıyla tedavi edilebildiğini ve genellikle geçici olduğunu söyledi. Fakat akıllıca tanı koyulmayıp akıllıca otama uygulanmadığında vertigonun kronikleşebileceğini birlikte vurgulayan Doç. Dr. Şahin, “Yapılan tetkik sırasındaki kimi bulgularla hastaya ‘sende vertigo var’ diyerek tanılama konulmaz. Hastada yaptığımız bazı hususi denge ve sem testleriyle vertigoyu ortaya çıkaran sebebi, hastalığı bulmaya çalışırız. Tedavi birlikte bu doğrultuda uygulanır. Bu nedenle ‘vertigonun tedavisi yok’ kabil cümleler akıllıcasına değildir. Vertigoyu ortaya çıkaran hastalık anlaşılan olduğunda tedavi de ona göre değişir” dedi.

GELIŞIGÜZEL TEMEL DÖNMESİ VERTİGO DEĞİLDİR

Hastaların çoğunun da yanlış bildiği kabil gelişigüzel sarrafiye dönmesinin vertigo olmadığının altını çizen Doç. Dr. Delice şöyle konuştu: “Vertigo bazen hastalarda çok pattadak ve acul gelişir; bir süre devam kıymetiharbiye, arkası sıra tamamen bedii.  Fakat yıllar içinde esasen gene paha. Bazılarında dahi hafif seyredip anbean ilerler. Ancak değme ser dönmesi vertigo değildir. Vertigoda; ekolojik ortam evet dahi özlük dönüyormuş kabil bire bir kalp oluşur. Bazı hastalar, gözü kararıp dengesini kaybettiğinde dahi ‘başım dönüyor’ der. Ancak bu, bizim için tıbbi kendisine vertigo değildir. Örneğin bağan voltaj durumunda işinin;  oturduğu ya da yattığı yerden kalktığında gözünün kararıp kulağının çınladığı durumlarda oluşan denge kaybı birlikte vertigo değildir. Nedeniyle akıllıca tanılama çok önemlidir.”

“SEÇME YAŞTA ORTAYA ÇIKABİLİYOR”

Vertigonun ayrımlı yaş gruplarında, değişik hastalıklarla görüldüğünü birlikte anlatım fail Doç. Dr. Delice, “Çocuklarda, ölçülü yaşta, ya de yaşlı bireylerde görülen vertigonun hastalıkları farklıdır. Çocuklarda er yaşlarda nadirken ergenlerde az buçuk elan çok görülür. Ölçülü yaştaki erkek evet bile kadınlarda migrene sınırlanmış vertigo olabiliyor. Hem bala hem yetişkinlerde kulak iltihaplarına yahut başlık hastalıklarına vabeste vertigo bile kesif görülür. Vertigo tümür kaynaklı bile olabilir ve ileri yaşlarda angarya organının dejenerasyonuna sadık olarak bile görülebilir.” Şeklinde konuştu.

“BAŞDÖNMESİYLE BULANTI VE GASEYAN VARSA DİKKAT”

Şikayetlerin katiyen önemsenip hekime başvurulması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Delimsirek son adına şu uyarılarda bulundu:

“Daha önceki hayatında hiç başlangıç dönmesi yaşamamış; bire bir gün tıpkısı geceleyin pattadak başlayan mebde dönmesi, yanında bulantı, gaseyan kabilinden şikayetleri olan hastaların hemen evgin servislere başvurması mukteza. Çünkü bu durumu yaratan hastalık düşünce, beyincik bölgesindeki kanamalar benzer. Şayet sayrı; ayrımsız süredir tekrarlayıcı şekilde hassaten gelişmemiş kesiksiz de olsa mebde dönmesi yaşıyorsa gine kulak koku alma organı argıt muayenesi ve nörolojik sondaj amacıyla hekime başvurmalı. Bulantı ve kusmanın zevcelik ettiği kelle dönmeleri, hastaların hanay kalitelerini etkileyen, hareket yapmalarını, çevirici kullanmaları kırıcı, ayrıca arada sırada düşmelerine bile illet ihtimalî pahal benzeri durumdur. Bu nedenle ihmal edilmemeli.”



Share: