DSİ, Muş’ta güzeşte sene 400 milyon liralık envestisman yaptı

Şevket Akarsu İşleri 172. Muş Yazıhane Müdürü Para Fırat, kentte güzeşte sene tahminî 400 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerini belirtti.

Geçen sene yapılan envestisman ve hizmetleri değerlendiren Fırat, gazetecilere, kentte geçen sene yapılan hizmetlerin bütçesinin 400 milyon liralık olduğunu, bahis konusu rakamın bu yıl artacağını söyledi.

Muş Ovası Sulama Projesi’nin yanında Malazgirt ve Bulanık ilçelerinde yapılacak göletlerle alay malay elan fazla yatırım olacağını tamlayan Fırat, kebir projelerden biri olan İçme Suyu Projesi’nin bir numara etabında ve İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

İçme Suyu Projesi’ndeki çalışmaların yüzde 45’i bulduğunu, bu proje ile kent merkezi, Korkut ve Hasköy kaza merkezleri üstelik doğmak amacıyla 26 iskân adına akarsu sağlanacağını aktaran Fırat, şöyle devam etti:

“Bu projemizde de çalışmalar hızlı hızlı devam etmekte olup 2023’te biçim akıtma hattını tamamlamayı planlamaktayız. 2022 yılında İçme Suyu Projesine 250 milyon liralık harcama yapıldı. İçme Suyu Tasfiye Tesisi Projesinde de yüzdelik 25 oranın benzeri bereket gerçekleşti. Bunların yanında el genelindeki hizmet, onarım çalışmalarımız birlikte bitmeme etmektedir. Muş Alparslan Üniversitesi yerleşkesinde mevcut derelerin reform çalışmalarına de yaklaşık 10 milyon liralık ayrımsız bütçe harcanmıştır. Çalışmamız kapsamında derelerin kasaba düzenlemeleri, çılgın korumaları yapılmıştır. Ayrıca Bulanık ilçemize vabeste Çaygeldi köyü taşkın himaye projemizde 2022 yılı içre tamamlanmış olup, kestirmece 8 milyon lira masraf yapıldı.”

Güzeşte yıl derelerde 87 kilometrelik ıslah, sıralama ve düzenleme çalışmaları gerçekleştirdiklerini anlatım eden Fırat, envestisman ve hizmetlerin kent genelindeki 87 yerleşim durumunda bitmeme edeceğini dile getirdi.

Muş Ovası Sulama Projesinin bir numara etabının ihalesinin ilerleyici günlerde yapılacağını tabir eden Fırat, şunları aktardı:

“Bu projemiz ilimiz amacıyla oldukça eke ve değerlidir. Bu projemiz kapsamında ilimize kestirmece 78 bin hektarlık bir düz su ile buluşturulacaktır. bununla birlikte tarımda iz çeşidi ve veriminde nazik artışlar beklenmektedir. Sulama projesinin gerçekleşmesi ile alay malay hem hayvancılık hem zirai endüstri hem da tarım alanında balaban ilerlemeler kaydedilerek, ilimize nazik hesaplı gelir ve bolluk artışı hedefleniyor. Muş Ovası Türkiye’nin bildirme şişman 3. ovasıdır. Yapılacak sulama projesi ile Türkiye’nin ekincilik ihtiyacı muhtemelen tıpkı oranda karşılanmış olacak ve milli ekonomiye iri aynı yardım sağlanacaktır.”

Share: