Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı’ndan ‘Zabıta’ Tepkisi: “2 Lime Sekmen İçin Fasılasız Denetim Yapmaya Lazım Yok. Onları, Aksata…

Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı Ferhat Evsen, Elazığ’dahi esnafın icazet ve zabıta sorunu yaşadığını belirterek yetkilileri göreve çağırdı. Evsen, “Buradan zabıtalara çığırmak istiyoruz, şahsım namına sesleniyorum; sakın bu seslenmeden sonraları de esnafımıza yüklenmesinler. 20 devir kaldı yazın bitmesine, iki devam sekmen atıp vatandaşı huzursuz etme hesabına kesintisiz denetleme yapmaya ister yok. Onları, nazik ahzüita merkezlerini denetlemeye çağırıyorum. İlimizde eline zerrin bandı alan, istediği caddeyi kapatıyor. Kimse da onlara patırtılı çıkarmıyor. Esnafın tıpkı taburesiyle huzursuz olduğu zaman 5-10 modül zabıtayla saldırmaya gerek yok” dedi.

Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı Ferhat Evsen, zaman yaptığı açıklamada, şehirde birçok kavuşum tembel durumda yatırım beklediğini, kentsel tahavvül zımnında şehrin gayrı bölgelerine gevşemek zorunda artan vatandaşların mahalle kültürünü kaybettiğini, esnafın TOKİ’lerde icazet sorunu yaşadığını ve sorunların Ankara’ya iletilmediğini söyledi. Evsen, şöyle konuştu:

“İLİMİZDEKİ YER ŞIŞMAN ELEŞTİRİLER STK’LARA GELİYOR”

“Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası namına sahadayız, ilimizde ilgi çeken beş altı konuda buradan kamuoyuna çığırmak istiyoruz. Esnafımızla ilişik sorunlarımız de var; umumi, şehrimizle ilgilendiren sorunlarımız dahi var. İlimizdeki en iri eleştiriler STK’lara geliyor. İlimizde kısaca 800 çıngı sivil topluluk kuruluşu varsa bunun 400 tanesi cami derneğidir. Bunların amacı zaten camilere yardım arz etmek. Bunları epey sivil sosyete kuruluşlarından ayrı bire bir bölgede bürümek lazım. 25 pare nazar başkanı var esnaflar için uğraş fail, kısaca 100-150 pare bile kiminin derdi milletvekilliği, kiminin derdi galiba tıpkı makama katılmak olan kuruluşlar var. Pespaye dahi insanlara yararlı olmak üzere uğraş eden sivil cemiyet kuruluşları var. Yani burada açıklama yaparken ‘800 sivil cemiyet kuruluşu aynı madde yapmıyor, ses çıkarmıyor’ dememize ister namevcut. Dediğimiz gibi 400 pasaj cami derneğini bunlardan kabul etmemek geçişsiz, bunların hedefleri farklıdır. İlimizde tıpkı Pertek Köprüsü sorunu var. Karadeniz ve Doğu’yu birbirine bağlayan ayrımsız köprüdür. Oldukça artık yetkililer bu konuya tıpkısı gürültülü versin. Orada da Pertek Belediyesi’nin tıpkısı zararı varsa, kimin hangi zararı varsa değişik sesler geliyor. Belediye’nin o zararını üstelik köprünün geçiş ücretini belediyeye sağlık kendisine aktarma etmek kaydıyla sunma azından bu köprünün ihalesi yapılsın.

“SİVRİCE’DE VATANDAŞLAR YATIRIM AYIRMAK İSTİYOR”

Sivrice’dahi üstelik insanlar envestisman yapmak istiyor. Sivrice, etkisiz durumda bekliyor turizm kendisine. Bıraksınlar zenginler gelsin, burada envestisman yapsın. Hiçbir öz yapamıyorlarsa 2-3 şerha devletimizin, belediyenin, Valiliğimizin, İl Hususi İdarenin kanalıyla beraber yapılsın. Bunların dahi sınırlı kişilere satışı yapılsın, sunu azından yurttaş orada istediği yerde evlerini yapsın. Harput’umuz bildiğiniz gibi elhak. Muttasıl karar alınıyor; ‘UNESCO’ diyorlar, apayrı tıpkı öz diyorlar. Amma şu an elle tutulur, Harput’ta kemirmek yenilecek, manzara seyredilecek bir saha kaldı elimizde. Kimesne oradaki evliyaların, gerçekten insanların manevi ruhlarına dinamik zatların faydalarını göremiyor, onları fark etmek amacıyla gezici olarak kalemizde dahil kimesne lazım yatırımı yapmıyor. İnşallah şehrin faydasına olacak bu yatırımlar dahi başlar.”

“KENTSEL TAHAVVÜL İLE İNSANLAR ŞEHRİN AĞIR SIKLET, ŞARK VE KUZEYİNE ATILDI”

2020 yılında yaşanan depremin arkası sıra kentsel dönüşümün atiklik kazanması ile insanların mağdur olduğunu anlatım eden Evsen, “Kentsel tahavvül ile insanlar şehrin mağrip, maşrik, kuzey taraflarına atıldı. Zaman mahallelerinde evleri yıkılan insanlar, bir an ilk evlerinin yapılmasını bekliyor. Burada ada bazlı mı artık parsel bazlı mı, hangi yapılacaksa yapılsın. Müteahhitle vatandaş tıpkısı araya gelsin, gökyüzüne akıllıcasına, amudi-yatay mimariye bakmadan ne eş müteahhitle vatandaşın şartlarını karşılıyorsa tıpkı zaman önceki o evler yapılsın. Kiminin canı gitti, kiminin evi gitti; insanlar mahallesinden kopuyor. Kullanılmamış yaşadığı bölgelerde de şehrin mahalle kültürü kayboluyor” dedi.

“ZABITALARIMIZ GÖREVİNİ YAPSIN AMMA UYARIŞ ŞEKİLLERİ RENCİDE EDİYOR”

Ruhsat ve polis sorunu yaşadıklarını tamlayan Ferhat Evsen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Esnafımızın icazet ve zabıta sorunu var. Esnafımız, TOKİ’lerdeki evlerden etraf belediyelerdeki memurun üstelik zahmet çıkarmasıyla destur sorunu yaşıyor. Bu müsaade sorununu bile yetkililer aynı dakika evvel çözsün. Buradan zabıtalara davet etmek istiyoruz, şahsım adına sesleniyorum; sakın bu seslenmeden sonra birlikte esnafımıza yüklenmesinler. 20 zaman kaldı gökçe yazın bitmesine, iki kesim basamak atıp vatandaşı tasalı etme hesabına muttasıl denetleme yapmaya lazım namevcut. Onları nazik aksata merkezlerini denetlemeye çağırıyorum. İlimizde eline solgun bandı kayran, istediği caddeyi kapatıyor. Aynı haftada yıkılması gereken bina, 15 günde, 20 günde yıkıyor. Kimse dahi onlara gürültülü çıkarmıyor. Esnafın aynı taburesiyle rahatsız olduğu antlaşma 5-10 modül zabıtayla saldırmaya ister bulunmayan. Ceza birlikte yazılacaksa esnafımıza yazılsın. Ukubet üzerine hiçbir çekincemiz yok. Yazılacak olan cezayı üstelik Esnaf Kaynak Başkanı yerine karşılamaya hazırım. Boydak bu seslenmeden bilahare, dediğimiz gibi İzzetpaşa, bazen bölgelerde esnafımız zabıta üstüne kıygın. Özen etsinler, zabıta manşet görevlileri görevini yapsınlar, ama uyarış şekilleri oldukça esnafı rencide ediyor. Zaman cezai yaptırımı, resmi kararlarını uygularsın çekip gidersin. Esnafa davranış şekilleri domuzuna değil.

“ESNAF, İNŞAATTA ÇALIŞIP GELİP AİDATINI ÖDÜYOR”

Federasyon Başkanı Uğur Ağaoğlu’na sesleniyoruz. Depremde geldiniz, burada rahmetli başkanımıza meze verdiniz, ‘Borcunuzu ödeyeceğiz’ diye, ‘yardım edeceğiz’ diye. Sözünüzde durmadınız. Biz geldik, seçildik. Federasyon başkanı seçiminiz oldu. Biz birlikte gördük bugünleri, her zamanki sözünüzün asıl payı neyse olmadığını gördük. Tığ dahi orda vicdanen Türkiye’ye müfit federasyon başkanına alın rengimizi galiba ettik. Bugün Allah’a şükür, size alın 20 yıllık borcunuzu bile ödeyecek seviyeye geldik. Yarısını ödedik, yarısı kaldı. Onları dahi ödeyeceğiz ayrımsız hafta,10 ahit ortamında esnafımızın yardımıyla. Serbest esnaf, inşaatta çalışıp gelip aidatını ödüyor. Bu verdiğimiz sözün vebali; bu inşaatçı, kahveci esnafı aksiyon yapamıyor. Onun aidatıyla siz orda saltanat sürüyorsunuz, efsus. Esnafa yararlı işler yapın. O koltukların, yine 3 buçuk sene sonra inşallah biz da Türkiye geneli gerekeni yapacağız. Çünkü sizler sözünüzde durmadığınız sürece esnafımızın rızkını size vermiyoruz, keşki verdiğiniz sözlerde durun.

“İKTİDAR PARTİSİ İL BAŞKANI VE VEKİLLERİ SESİMİZE KULAK VERMİYOR”

Elazığ’üstelik iktidar milletvekilleri ve ülke başkanlarının sorunları seçtiğini öne süren Evsen, bazı sorunların Ankara’ya iletilmediğini, esnaf ve vatandaşın sorunlarında boydak kaldığını söyledi. Evsen, sözlerine şöyle devam etti:

“Ankara’ya mesail iletilmiyor. Beribenzer, Ankara ziyaretlerimizde yetkililere sorunları ilettiğimizde yetkililer bizlerin sesine kulak veriyor. Yani buradan ilimizin temsilcilerine, yetkililerine sesleniyoruz. Tehalüf ve iktidar partilerinin memleket başkanlarına ve izinli vekillerine sesleniyoruz. Sorunları seçmece değil… Bugün GES sorununda tevhit uran sesini çıkardı. Bambaşka ayrımsız sorunda Ticaret Sanayi; ‘uran nerde kurulacak’ diyerek insanlar ikiye ayrıldı bu şehirde. Kayseri’ye gittiğin devir, şehre varmadan uran sitelerini gördüğümüz ahit bu şehrin Kayseri olduğunu görüyoruz. Yani ilimizde tek ülkü var, o bile herkesin sorununa diğerinin duyarsız kalması. Tıpkı sevgili olduğu ant bizi ilgilendirmiyorsa sesimizi çıkarmıyoruz. Bakıyoruz, öz sorunumuz olduğu devir bu yüzden bekâr kalıyoruz. Şehirde benzeri birliktelik icap, arka hatır gerek. İnşallah şehrin izinli kişileri ense aklı oluştururlar, şehrin sorunlarını masaya yatırı. Bu şehir bunları doğruluk etmiyor.”



Share: