Girişimci kadınlar: Sıfırdan başladılar, inanılmazı başardılar

Girişimci kadınlar: Sıfırdan başladılar, inanılmazı başardılar

Yüzlerce insanı istihdam fail kadınlar sükse hikayeleriyle pus ısırtıyorlar

SAMSUN – Samsun’de sıfırdan başladıkları hareket hayatında inanılmazı başaran müteşebbis kadınlar, gençlere eş oluyorlar. Yüzlerce kişiye istihdam sağlayan kadınlar, başarılarıyla inç ısırtıyorlar.

Samsun Büyükşehir Belediyesi marifetiyle düzenlenen “Zahir Başardık, Avrat Girişimciler Anlatıyor” etkinliğinde hisse senedi kadınları muvaffakiyet hikayelerini anlattı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampüsü’nde bulunan TEKNOPARK Konuşma Salonu’nda düzenlenen etkinlikte alanında muvaffakiyet sağlamış kadınlar öğrencilerle buluştu. Konferans Salonu’nda geçmiş adına öğrencilere seslenen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Güç Ünal, “Bu akım bu hamle son merhale değerlidir. Sükse hikayeleri biraz daha geriye giderseniz biyografi okumaları tecrübenin bilinçaltına kazındığı alıntı edildiği benzeri süreçtir. Biyografi okumaları takkadak kişiyi tefrik etmek değildir. Onun hayattaki başarıları dikkate alınması öğrenilmesi ve onun üzerinden özlük hikayenizi yazabilme açısından benzeri içki aralar. Muvaffakiyet hikayeleri ise tıpkısı başkasının muvaffakiyet hikayesini tanımak değildir. Eksantrik bire bir fehva anlatım fehamet. Onun kuşkusuz başardığını, kişi şartlarında onu nasıl başardığını öğrendiğinizde özlük şartlarınıza indirerek öz başarı hikayenizi yazabilmek amacıyla size tıpkı imkan sağlayacaktır. Uygun klonlamak akıllıcasına değildir. Ona bakarak özlük hikayenizi yazabilecek aynı strateji imar etmek ayrımsız amaç yetiştirmek ve gayretle çabaya akın etmek burada muhteşem olandır. Size bir kavrayış oluşturan, sizin düşüncenizi projelendirmeniz açısından imkan sağlayıcı ve danışmanlık yapacak bir kadroya cemaat. Beklenti ettiğimiz şey, sizin üniversite yıllarınızda kişi girişiminizi gerçekleştirmeniz. Hiçbir sonuçsuzluk kısırlık değildir. Adım etmeniz ve vakit kaybetmeden denemeniz de tıpkı başarıdır. Üniversite yıllarınızı hayatınızın bire bir kampı kabilinden değerlendirin. Denemeyi katiyen ihmal etmeyin. Denemekten çekinmeyin. Başarısızlıklar size hoppadak o yolun makul olmadığını ya birlikte bu teşebbüsün zamanlama yerine akıllıcasına olmadığını öğretir. Şayet alfabeyi biricik harfle okuyorsanız yapacağınız benzeri özdek bulunmayan. A teşebbüsü başarısızsa ferasetsiz kalan 28 harfi hesaba katın. Kesinlikle birinde başaracaksınız. Hayal çağ ve kurduğunuz hayalin takiben gidin” dedi.

Başkan Çipo: “Temas zaman daha iyisini hedefleyin”

Karı patronların hikayelerinin gençlere sabah yeli olacağına inandığını söyleyen Samsun Büyükşehir Şehremini Mustafa Çıpa, “Yenilmek, sıfır koyulmak biberli tıpkısı madde değil. Oradan alacağınız ibret ve tecrübeyi ahir yaşamınızda uygularsınız. Herhangi Bir zaman daha iyisini hedefleyin. Yaptıklarınız ve yapmadıklarınızla hayatınızı şekillendireceksiniz. Nerede olursanız olun, kendiniz, aileniz, şehriniz ve ülkeniz için bilcümle artı olun. Gençliğinizi yaşayın. Ailenizle bu arada mutluluğu hedefleyin. Mutluluğu hedeflerseniz hep mutlu olursunuz. Hedeflerinizi koyun, değme ant daha iyisini hedefleyin. Bu azimle yaparsanız başaracağınıza inanıyorum” diye öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

“Etrafı süpürerek başladım, 300 yaşama çalıştırıyorum”

Tören Düzeni üyelerinin konuşmalarının arkası sıra konuşan kadın girişimciler sükse hikayelerini anlattı. Konuşmacılardan nesiç fabrikası sahibi iş adamı Aysun Macit, “1989 yılında bu sektöre başladım. Çalışmaya başladığım önce yıllarda öz gelişim yerimin olması kabil hayallerim vardı. İlk aşamada hisse senedi yerini toplayarak, etrafı süpürerek başlayıp 3 ay süresince dahi bu şekilde çalışmaya devam ettim. Bu aşamadan bilahare yavaş yavaş araba öğrenmeye başladım. Elbette kim o zamanlar günümüzdeki koşullar ile kıymet değildi. Spontane makineler yoktu. Milli eğitimin şu anki vermiş olduğu hevesli dirayetli öğreticiler yoktu. İşimizi aksatmadan insanların etrafında koşturmak zorunda kalarak 7 yıl boyunca makineci dönemimiz oldu. Sonraları patronum marifetiyle şeflik konumuna yükseltildim. Şu anki olduğum konumda 2016 yılında bir müteşebbis kendisine 48 bin lira şeklinde sunulan ecir ile kendime temiz cins olarak yerimi kurdum. İşi kurduğum zaman 7 araba ile başlamıştım. 7 makinadan sonradan bilcümle 2 sene süresince 34 makineye çıktım. Serencam süreçlerde bile 2018 yılında 54 kişiyle şuan kurmuş olduğum 4 bin 200 metrekarelik ayrımsız düzlük kiraladık. Bu 4 bin 200 metrekarelik yerde da şuan tekmil kendisine 300 gönül çalıştırmaktayız. İspanya ilkin atılmak birçok yerden bizlere mamuller geliyor. Biz bunları alarm sistemleri dahil birçok sistemlerini ayarlayarak ülkelere gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

“Hayalinizin takiben gidin”

Unlu işlenmiş işi yaparak istihdam sağlayan konuşmacılardan Nuran Batur, “Siz ne kadar muvaffakiyetli olursanız olun arkanızda bir desteğin, maddesel ayrımsız desteğin olması gerektiğini âdem yaşayınca anlıyor. İlk işe başladığımda korkarak başlamıştım. İlk etapta başvururken çokça korktum. Yapamayacağım, üstesinden gelemeyeceğimi zannettim. Baktım ki devletin o kadar güzelce teşvikleri var ki onları duyunca hastalık ben da yapamayayım kim dedim. Elan evvel evden koca yapıyordum. Daha bilahare aksiyon yerini açtım. Adi devletin desteği olmasaydı bugün buralarda olmazdım. Bugün unlu mamuller satarak mikro içi mahdut dışına bir nice kitap gönderiyoruz. Elbette bunlar ekiple olan şeylerdir. Yanınızda grup haddinden fazla akva olunca benzeri şeyler başarabiliyorsunuz. Ailenin desteği çok önemlidir. Severek yaptığını değme hareket bence başarıdır. Ben okumadım amma ayrımsız çığır sahibi oldum. Kıtipiyoz aynı hareket yapmaktan korkmayın. Hayalinizin ardı sıra gidin” ifadelerini kullandı.

“2 yıl süresince mantarları süt kuzusu arabası ile taşıdım”

Mantar Hastalığı işi eden Cennet Kaya Çokbilmiş, “Sevdiğim tıpkısı şeyi ego iz haline değirmek istiyordum. Kendimi müteşebbis olarak değil iyi tıpkısı fellah kendisine tanımlamak istiyorum. Yalan üretmeye 2014 yılında başladım. Küçük bire bir odada Sosyal Teavün Vakfı’nın gelir getiricisi projesi çerçevesinde aldığım krediyle başladım. Çok coşkulu tıpkı şekilde işimi kurdum. Gelişigüzel dönem arabam olmadığı amacıyla sâdır mantarlarımı 2 yıl süresince Saathane Meydanı’na süt kuzusu arabası ile taşıdım. O kadar arzulu aynı şekilde ben buna devam ettim. Dünyalık kazandıkça işi mübalağa etmek istedim. Zinde maraba hibesinden yararlanarak Karayemiş bölgesinde 400 metrekareye andıran ayrımsız mantar tesisi kurdum. Çok iyicene gidiyordu. Almanak 50 titrem mantar hastalığı üretiyordum. 2020 yılında kilolu kar yağışından kontekst çadırlarım çöktü. Pes etmedim. Temas sonun eskimemiş başlangıçlara aylı olduğunu düşünen tıpkısı insanım. Büyükşehir Belediyesi’nden bakir benzeri düzlük kiraladım. Bakir tıpkısı oluşuma gitmek istedim. Bu mesleği çok istekle yapıyordum. Büyükşehir’den kiraladığım yere mantarhanemi taşıdım. Eklenmiş iz yerine çilek ürettim. Önceden hayallerim çok büyüktü. Bibi çok büyüktür. Ürettiğim mantar hastalığı, çilek ve tıbbı aromatik bitkilerle etrafımdaki kişilere antant imkanı sunuyorum” açıklamasında bulundu.

“Bize metanetsiz makinesi diye lahmacun makinesi sattılar”

Unlu kenarlı işi yapan Fatma Sağlam ise şunları söyledi:

“Eğitimlerden aldığım cesaret ile ne aksiyon yapayım diye başladığım düşüncelere Havzamızın sac ekmeği denilen ve artık şita aylarında tüketilen ekmekten sabah yeli alarak girişimlere başladım. Ama bu sac ekmeği mahallelerde imece usulü dediğimiz şekilde yapılmaktaydı. Bunun aynı üreticisinin olmaması dikkatimizi çekti ve bu işe başlamayı değişmeyen verdik. Bu şekilde önce projemi yazıp teyit ettim. İş yerimi açtım ve Samsun’birlikte beş altı kıta metanetsiz dükkanı gezdik. Makineleri almaya başladığımızda acemiliğimizin geçmiş darbesini yemiş olduk. Bize yalın kat makinesi diyerek lahmacun makinesi sattılar. İş yerimizi açmadan 1 çevrim öncesinde prova yapalım dedik ve imece usulü mukavemetsiz işleyen teyzeleri bana öğretsinler diye gelişim yerime topladım. İlk başlarda bu sıkıntılardan dünya dibi gördük diyebilirim. Elan sonraları teyzeler bana yufkacıda çalışmış birisini önerdi. O de bana yardımcı olmayı kabul etti. Bu olaydan sonraları hikayem yükselişe geçmeye başladı.”

Antrparantez iş kadınları Ayşen Pehlivan, Hacer Üstündağ, Ebru Şencan de birer müzakere gerçekleştirdi. Etkinlik Rektör Çetince Ünal’ın kadınlara hediye takdimi ile sonuç buldu.

Share: