Icra Vekili Karaismailoğlu: “2023, 5G için saksı yılı olacak”

Eriştirme ve Enfrastrüktür Bakanı Adaletli Karaismailoğlu, “Son 20 yıldır özellikle kara yolu zıkkım ile ilgili itinalı yatırımlar yaptık. Çünkü esmer yollarında berenarı eksiğimiz vardı, onu kebir tıpkı seviyede tamamladık. Şu anda birlikte demir hat ağırlıklı aynı yatırım dönemine girdik. 20 yıldır yatırımlarımızın yüzdelik 65’i karaca yolu ağırlıklıydı, şimdi artık yüzde 65’i demir yolu ağırlıklı bir yatırım dönemine girdik.” dedi.

Yeditepe Üniversitesi akademik yılı açılış törenine katılan Karaismailoğlu, burada yaptığı sunumda, Bakanlığın bugüne dek yaptığı çalışmalar ve gelecek aktarılma hedefleri hakkında vukuf verdi, 2053 Eriştirme ve Geri Hizmet Temel Planı çerçevesinde planlanan çalışmaları anlattı.

Karaismailoğlu, bilcümle çalışmaları mobilite-lojistik-dijitalleşme odağında gerçekleştirdiklerini, yatırımları ati öngörüleri doğrultusuna yaptıklarını söyledi.

Acun nüfusunun yüzdelik 50’sinin şu dakika kentlerde yaşadığını ifade fail Karaismailoğlu, 2050’ye gelindiğinde bu rakamın yüzdelik 70’lere varacağını, acun ekonomisinin de yüzde 90’dan fazlasının gine kentsel alanlarda üretileceğini belirtti.

Bu durumun dünyada getireceği duruma dikkati çeken Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

“2020-2050 yılları arasında ulaşıma olan murat tamlık iki katına çıkacak. Tığ üstelik bunun için planlamalarımızı yapıyoruz. Mobiliteyi etkileyen faktörler var. Bu faktörler, bizim planlamalarımızda temel aldığımız önlemler. Dünyada ayrımlı değişimler oluyor, yaşam şekillerimiz, ulaşım sistemlerimiz değişiyor. Burada dahi mobiliteyi etkileyen faktörler ortaya çıkmaya başlıyor. Hele bundan sonraki hayatımızda erişim sisteminde tarh bizim hayatımızın benzeri parçası ve emisyonu kesmek yeryüzü büyük görevlerimizden tıpkı tanesi. Şehirleşme artıyor, şehirleşmedeki sıkıntıların çözümlerini de bulup onları dahi hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor.

Sürdürülebilirlik yüce, karbon emisyonunun azaltılması genişlik iri faktörlerden bire bir tanesi. Yıpranmamış evlat mobilite vesait, bağlantılı özerk-paylaşımlı vesait çıktı sürekli gündemimizde olacak. Çokbilmiş ulaşım sistemleri, nesneler arası etkileşim, verimliliğin ve güvenliğin artırılması bile sonsuz gündemimizde olmaya devam edecek. Kentsel neşelilik arttıkça yeni zürriyet muvasala ve sürdürülebilirlik önlemlerine olan ihtiyaçlar birlikte artıyor. Bu bile planlamalarımız arasında saha alıyor.”

“Çıpa yolları bizim üzere haddinden fazla kıymetli”

Adil Karaismailoğlu, gelecekte ulaşımı etkileyecek asıl trendler üzerine katılımcılara hikmet verdi. Ulaşımın, sair sektörler beyninde sunma haddinden fazla albeni kirliliğine etken olan ikinci çağ olduğuna bel eden Karaismailoğlu, bu nedenle emisyon azaltımının planlarında oylumlu tıpkısı saha tuttuğunu vurguladı.

Türkiye’nin dünyadaki coğrafi konumunun önemine dikkati çekici Karaismailoğlu, coğrafi konumun avantajlarını fırsata çevirmek üzere koca icraat yürüttüklerini söyledi.

Türkiye’nin acun ticaretinden aldığı payı tezyit etmek için yapılan çalışmalara değinen

Karaismailoğlu, tecim koridorlarında Türkiye’nin payını tezyit etmek amacıyla makro icraat yaptıklarını anlattı.

Marmara Bölgesi, İstanbul başta girmek amacıyla bilcümle Türkiye’üstelik yapılan yatırımlar hakkında katılımcılara bilgelik veren Karaismailoğlu, “Demir yolları bizim üzere haddinden fazla nadir. Son 20 yıldır alelhusus yağız yolu zıkkım ile ilişkin itinalı yatırımlar yaptık. Çünkü esmer yollarında oldukça eksiğimiz vardı, onu makro aynı seviyede tamamladık. Şu anda birlikte demir hat ağırlıklı tıpkı envestisman dönemine girdik. Sonuç 20 yıldır yatırımlarımızın yüzdelik 65’i esmer yolu ağırlıklıydı, demincek bundan sonra yüzdelik 65’i demir yolu ağırlıklı benzeri yatırım dönemine girdik. Kapıkule’den hızlı trene binen benzeri vatandaşımız kesintisiz adına önümüzdeki 4 yıl içerisinde Gaziantep’e büyüklüğünde yahut Sivas’a kadar aceleci trenle eski olacak.” ifadelerini kullandı.

“2023 yılı 5G üzere sarrafiye yılı olacak”

Dijitalleşme ve haberleşmenin dünyada bundan sonra elzem sektörler olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, 2021 yılında 89 milyon işlek abone sayısına ulaşıldığını bildirdi.

Karaismailoğlu, 5G ve 6G ile alay malay yatırımların ve kapasitenin artacağını belirterek, dijitalleşmenin oylumlu bir parçası olan uydu ve feza çalışmalarında üstelik Türkiye’nin şanlı uzaklık aldığını söyledi.

5G teknolojisine çabuk şekilde çalıştıklarına bel fail Karaismailoğlu, “Hele 5G altyapısını, yerel ve milli fora etmek üzere hem hür teşebbüs hem çap kurumları olarak koskocaman çalışmaların içerisindeyiz. 2023, 5G için temel yılı olacak.” dedi.

Karaismailoğlu, dünya nüfusunun yüzde 65’inin genel ağ kullandığına dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye nüfusunun yüzde 83’ü genel ağ kullanıyor. Dünya nüfusu ortalamasının haddinden fazla çok daha üzerindeyiz. Bu dahi bizim avantajlarımızdan bire bir tanesi. Önümüzdeki yıllarda 5G olmazsa olamaz bildirişim teknolojilerimizden biri olacak. e-devlet, dünyanın yer kudretli projelerinden bir tanesi. Şu an 56 milyon vatandaşımız e-kerem’i kullanıyor. Çoğu devlet, e-büyüklük altyapısıyla ait Türkiye’ye gelip hikmet alıp zat ülkelerinde bu dijital altyapıyı bürümek amacıyla fikirlerimizden ve tecrübelerimizden faydalanıyor. Toparlamak gerekirse, akıbet 20 yılda 183 milyar dolarlık envestisman yaptık.”

Şu anne çatışma tamamlanan projeler üzerine vukuf veren Karaismailoğlu, yekpare Türkiye’da projelerin atiklik kesmeden süreceğini bildirdi.

Karaismailoğlu, 2053 yılında pusat sayısı, özlük, istihdam, angarya, yolcu sayısı kabil kalemlerde yaşanacak artışa dikkati çekerek, “Biz de envestisman planlarımızı bilcümle bu öngörüler ışığında planladık. 2053 yılına kadar 197,9 milyar dolarlık bir envestisman öngörüyoruz. Bu yatırımın milli gelire faydası 1 trilyon dolar, üretime 2 trilyon dolar, istihdama de 27,7 milyon birey namına gerçekleşecek. Bugünden tam bunların çalışmalarına da başladık.” dedi.

Share: