İhracat desteklerine yönelik prefinansman modeli hayata geçiriliyor (1)

Tecim Bakanı Mehmet Muş, ihracatçıların finansman yükünü ortadan kazanmak için Tecim Bakanlığı koordinasyonunda Türk Eximbank ve İhracatı Geliştirme SAVUŞMAK’nin (İGE SERPMEK) katılımıyla prefinansman ve teminata müteveccih tıpkı analog geliştirdiklerini belirterek, “Kurguladığımız modelde, mülk ve bakım ihracatçılarımıza verdiğimiz proje, izlence ve yontu bazlı desteklerimize prefinansman imkanı getiriyoruz.” dedi.

Muş, Bakanlıkta planlı “Kullanılmamış Soy Sop İhracat Destekleri ile Prefinansman Modeli Lansmanı ve Prefinansman Modeli Protokolü İmza Töreni”ne katıldı.

Nazır Muş, burada yaptığı konuşmada, april ayından itibaren Nezaret, Türk Eximbank ve İGE AŞ ile yapılan etraflı istişare ve çalışmalar neticesinde zaman protokolün imzalanmasıyla prefinansman modelini hayata geçireceklerini söyledi.

Firmaların ihracat desteklerinden intikal etmek üzere öncesinde faaliyetini gerçekleştirerek masraf yaptığını ve vacip belgeleriyle incelemeci kuruluşa başvurduğunu anımsatan Muş, bu başvurunun incelenmesi ve tahakkuku neticesinde bindi ödemelerinin yapıldığını bildirdi.

Muş, buna karşın başvuru, tetkik ve gerçekleşme süreçleri karışma edildiğinde, elektrik ile ifa arasında tıpkı müddet geçtiğine ve bu durumun ihracatçılara finansman yükü doğurduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Bu yükü ortadan örtmek ve ihracatçılarımıza yönelik emniyet kabiliyetini çoğaltmak üzere İhracat Desteklerine İlişkin Karar’ımıza binaen, Bakanlığımız koordinasyonunda Türk Eximbank ve İGE SERPMEK’nin katılımıyla prefinansman ve teminata müteveccih benzeri benzeri geliştirdik. Pazara Giriş Projesi Istihzar Desteği, Toptan Tedarik Zinciri Yetkinlik Proje Desteği, Dizayn ve Işaret Ihya Desteği, Ayraç ve TURQUALITY Bindi Programları, ihracat ve e-dış satım konsorsiyum statüsü sunulan şirketlere müteveccih destekler özellikle kalkışmak için kurguladığımız modelde, servet ve hizmet ihracatçılarımıza verdiğimiz proje, program ve yontu bazlı desteklerimize prefinansman imkanı getiriyoruz. Bakanlığımız yoluyla destek başvurusu makul görülen ihracatçılarımız, Türk Eximbank’a emniyet başvurusunda bulunacak ve prefinansman protokolü çerçevesinde rüçhan adına değerlendirmeye bağımlı tutulacaklardır.”

Bankalar bile kefalet sistemine dahil oluyor

İGE SERPMEK’nin 1 Mart 2022’üstelik hayata geçirildiğini anımsatan Muş, ağustosta 20 bankanın üstelik ortaklığıyla şirketin sermaye yapısının güçlendirildiğini kaydetti. Muş, bankaların kefalete ilişik protokollerinin imza sürecinin başladığını ve bildirme kısa sürede bunların kefalet sistemine karışma olmasını öngördüklerini anlattı.

Muş, böylecene, kredibilitesi olan ancak inanca sorunu hayatiyetli, başta KOBİ’ler doğmak amacıyla cümle ihracatçılar amacıyla İGE AŞ’nin finansmana erişiminin daha üstelik kolaylaştığına belen ederek, şöyle konuştu:

“Kefillik sorununa hal bularak firmalarımızın krediye erişim işlemlerini hızlandırdık. Bugüne büyüklüğünde 2 bin 148 firmaya 6 bilyon liranın üstünde krediye kefalet sağlayarak ihracatçılarımıza finansman üstüne dem aldıran ve bu konumunu rastgele sabık bölüm güçlendirecek olan İGE YEMEK, prefinansman modelimizde de eke aynı sacayağıdır. Bayağı protokol kapsamında Türk Eximbank vasıtasıyla prefinansman kredisi onaylanan ihracatçılarımıza, ateş parçası anamal yapısıyla yetişkin tıpkısı paydaşımız olan İGE ZIYAN ETMEK birlikte rüçhan kendisine güvence desteği sağlayacaktır. Kredisi ve öncesinde Bakanlığımızdaki bindi başvurusu onaylanan ihracatçılarımızın destekleri acul aynı şekilde ödenecek ve ihracatçımız bu hak edişlerini direkt Türk Eximbank gözetiminde kullandırılan kredilerin vurdumduymaz ödemesinde kullanabilecektir.”

Bakan Muş, “İhracat Desteklerine Yönelik Prefinansman Modeli”nin ihracatçıların öteden beri istek ettiği yadırgatıcı aynı kabil olduğunu belirterek, “Bu modelle desteklerimizin etkinliğini artıracak, herhangi bir yıl destekler amacıyla bütçeden ayrılan kaynağı finansman ile eşleştirerek çarpan etkisiyle ihracatçımızın hizmetine sunacağız.” ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Share: