‘Kadınsın yapamazsın’ dediler, 5 ülkeye dış satım yapıyor

Tokat’ta 25 yıldır urgancılık eden Ayşe Darende, ekstrem mesleği ve mesai azmi ile hemcinslerine kat sayı oluyor, yaptığı urganları 5 ülkeye satıyor.

Tokat’ın tarihi mekanlarından Taşhan’dahi açtığı hisse senedi durumunda 2 bala annesi 48 yaşındaki Ayşe Darende unutulmaya beniz tutmuş mesleklerin arasına giren urgancılığı yaşatmaya çalışıyor. Eşinden öğrendiği mesleğine 1997 yılında evinde başlayan Darende, kestirmece 15 yıldır açtığı hareket yerinde el işi efsanevi yularları ve köpek tasması yapıyor. Yaptığı urganları İran, Iran, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan tutmak için 5 ülkeye satan ve ‘Urgancı Ayşe’ yerine tanınan Darende, çalışma azmiyle hemcinslerine bile emsal oluyor.

“Bu meslekte Türkiye’nin yegâne kadın ustasıyım”

Meslekte yaşadığı sıkıntılardan bahseden Ayşe Darende, “Bu işe evlendikten sonradan başladım. Tığ evlendiğimizde eşimin mesleği buydu, o de dede mesleğini yapıyordu, kul ona göre başladım. Sonraları kendimi yükseltmek istedim. 10 sene kocamla çalıştıktan sonraları farklı işleri bu iple deneyerek kendimi geliştirdim. 15 yıldır birlikte tıpkısı dükkanda işimi devam ettiriyorum. Bu meslekte yaşadığım yüklülük müşteriler beni görünce ihtiyaçlarını söyleyemiyorlardı. Urgancılık eden karı gördükleri antlaşma ‘ Bu yulardan anlamaz, hayvandan karı hangi anlar’ kabil düşünüp diyalog kurmuyorlardı, çekiniyorlardı. En çokça yularları söylerken zorlanıyorlardı. Bu işi deli dolu özne, ipi eğirmesinden tutun yedek haline getirip müşteriye sunan Türkiye’de biricik hatun ustayım. Bunu görünce dahi takdir etmeye başladılar ve 15 yıldır aynı dükkanın içerisindeyim. Köylerimizde, ilçelerimizde, Türkiye’nin genelinde metanetli haddinden fazla müşterim var ve hepsiyle çalışıyorum şuanda” dedi.

“Şuanda çok şişman benzeri ilişki var”

Bu meslekte çırak namına oğlunu yetiştirdiğini söyleyen Ayşe Darende, “Dışardan çırak yetiştiremedim ama oğlum 3-4 yaşından beri bu mesleğin içerisinde. Ego öldükten sonraları, bu mesleği bıraktıktan bilahare her şeyini yapabilecek ayrımsız çırağım var o birlikte oğlum. Bu meslek zor, yaptığımız iplik kırıcı, işçilik çetin, atölyede çakışırken çarkların çevrilmesi, dokuması seçme şeyi kırıcı bu mesleğin. Katiyen ego değişik avrat arkadaşlarım üzere evden çıktığım bozulmamış kıyafetime tek devir eve gidemedim. Herkes iplik dolaştığı ahit haddinden fazla sinirlenir ego ipe uğraşınca sakinleşiyorum. Ben ipi seviyorum, iplerle uğraşmayı seviyorum. İnsanlar yumaklara baktıkları devir vakit kaybetmeden ip görüyorlar, ben ise yıkamak görünce ondan hangi yapabilirim diye düşünüyorum. Alelhusus kenger ipini insanlara elbette tanıtırım diye düşündüm ve yuların dışına çıktım. Çiçeklikler yaptım, salıncaklar yaptım, urgan ipinden hamak yaptım ve sağlamlığını kanıtladım. Şuanda çok nazik ayrımsız bandaj var” diye konuştu.

“5 ülkeye yular satıyorum”

İlk başlarda vakit kaybetmeden Tokat’ta mir özne, şuanda ise 5 ülkeye mir yaptığını belirten Ayşe Darende, “Ego bu işe ilk başladığım antlaşma Tokat içerisinde ve ilçelerinde satıyordum. Daha bilahare i sınırlarını aşarak Türkiye’de bunan hep illere, ilçelere, kasabalara toptan rezerv satmaya başladım ve tıpkısı müşterimin vasıtasıyla 5 ülkeye ben redif satıyorum. Sınırdaki ayrımsız müşterimin marifetiyle Gürcistan, Azerbaycan, İran, Ermenistan ve Irak’a materyal gönderiyorum” dedi. – TOKAT

Share: