Kestane kabul etmek üzere Türkiye’nin ciharıyek yanından ilçeye akın ettiler

Kestane almak amacıyla Türkiye’nin ciharıyek yanından ilçeye akın ettiler

Ünü devlet geneline yayılan kestane üzere pazarlar kuruldu

ZONGULDAK – Alaplı köylülerince bahçelerden toplanarak, pazarda satışa verilen ve ‘Alaplı kuzusu’ olarak bildik kestanenin ünü daraç geneline yayıldı. Türkiye’nin dört bir yanından ilçeye gelen kestaneciler, sabahı saat 4’de posta kenarında kurulan pazarda varyemez pazarlıklar sonucu ürünleri satın alıyor.

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinin İtfaiyenin bulunduğu caddesine ‘Kestane Pazarı’nın kurulmasıyla ilçeye ‘Alaplı kuzusu’ denilen kestanenin ünü, ev geneline yayıldı. Alaplı- Yığılca dağlarında köylülerce kadınlar tarafından dağlardan toplanan kestaneler yol kenarında kurulan alım satım yerinde satışa sunuluyor. Kestaneleri ahzetmek isteyenler, İstanbul ve Bursa illerinden geliyor. Adeta kestane borsasının oluştuğu kez kenarında kıyasıya pazarlıklar yapılıyor. Türkiye’nin genişlik dolgunca kestanesinin yetiştiği Alaplı’da bu yıl fiyatlar 30-50 liralık beyninde değişiyor. Alaplı kestanesinin zarının tafsilatlı olduğunu tamlayan satıcılar, Bursa ve İzmir mıntıka ürünlerden bundan sonra tercih edildiğini söyledi. Alaplı’dan devlet geneline, kestane sezonu olan Teşrinievvel ve Teşrinisani aylarında kestane pazarında günde 5-7 ton mir yapıldığı belirtildi. Kestane pazara gece 04.00’dan itibaren kurulmaya başlıyor ve 9.00’a büyüklüğünde alıcılar pazardan yayın alıyorlar.

İstanbul’dan Alaplı’ya kestane almaya mevrut Ziyalı Uzun, “Bursa’dan İstanbul’dan, türlü illerden kestane almaya gelenler var. Alaplı’nın kestanesi gani, lezzetli, kabuğu uzun kuzu kestanesi onun amacıyla bu büyüklüğünde yolu geliyoruz ahzetmek için. Hep bu bölgenin kestanesini yeğleme ediyor” diyerek konuştu.

Ankara’dan kestane almaya gelen Necim Varak ise “Burada tabii ayrımsız ahzüita oluşuk. Alaplı, Türkiye’nin ‘kestane borsası’ haline mevrut. Kestanemiz da haddinden fazla kaliteli. Buraya bakıyoruz; Çankırı’dan, Ankara’dan, Bolu’dan, mütenevvi illerden kestane almaya gelenler var. Bizim ilçelerimizden kestane buraya geliyor ve buluşup pazarlık yapıyorlar. Sayı Farkı değme iş kurulduğunda 5-7 titrem beyninde kestane satıldığına göre kısık ayrımsız alım satım. Dizge Alaplı’nın kestanesini tercih ediyor. buranın kestanenin lezzeti çokça iyice. Aynı zamanda kavrulduğunda kabuğundan çok süssüz çıktığı amacıyla tercih ediliyor. Bundan âlem tığ buna kuzu kestanesi diyoruz” diye konuştu.

Share: