Ömer Fethi Gürer, Yapmacıklı Gübreye Cebin Denetimlerin Artırılmasını İstedi

CHP Niğde Mebus Ömer Fethi Gürer, kalan cali matbua olaylarına alın denetimlerin artırılmasını istedi. Gürer, gübrenin yarısını devletin, yarısını bile çiftçinin karşılayacağı tıpkısı uygulamanın hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Ömer Fethi Gürer, bugün yaptığı açıklamada, Avrupa’da gaz fiyatlarında yaşanan artışın matbua fiyatlarında yeni dalgalanmaya sebep olabileceğini, bunun de gübre sahtekarlığının henüz üstelik artmasına kez açabileceğini belirtti. Düzme gübreye alın denetimlerin artırılmasını isteyen Gürer, çiftçinin basma giderinin yarısını devletin karşılaması gerektiğini vurguladı. Gürer, şöyle konuştu:

“Ülkemiz Asya ülkelerinden gübre ithal etmesine karşın gübre fiyatları Avrupa’daki fiyatlara göre ayarlandığı amacıyla basma fiyatları da daim artıyor. Vekillik, soruma verdiği yanıtta, tıpkı yıl süresince gübreye yüzdelik 342 zam geldiğini belirtti. Bu durumda çiftçi, alelhusus sonbahar aylarında ekim yaparken tezek almakta zorlanıyor. Ne matbua dikici için ihtiyaç ise o gübrenin fiyatı yükseltiliyor. Şu anda üre gübrenin tonu 13 bin lira civarında. Sonbaharda gelecek yıl üzere teşrinievvel yapılacak ve çiftçinin, verim alabilmek üzere ayak tabanı matbua atması gerekiyor. Aya gübrenin (DAP tezek) tonu 18 bin lirayı buldu. Küçük Ay 2022’da DAP gübrenin tonu 10 bin 200 TL’ydi. Çiftçinin hangi gübreye ihtiyacı varsa o matbu dakikasında artıyor. Krizle gelişigüzel özellikle Avrupa ülkelerinde gaz fiyatlarındaki çoğalma, ülkemizde gübre fiyatlarının artmasına yol açabilir. Matbua fiyatları daha üstelik artabilir.”

Ömer Fethi Gürer, basma fiyatlarındaki artışın ayyar ve sahtekarları da harekete geçirdiğini belirterek Edirne, Manisa, İzmir, Tokat, Antalya, Denizli, Elazığ ve Niğde gibi illerde yapmacıklı basılmış olaylarının yaşandığını hatırlattı.

Üreticileri dikkatli olmaları üzerine münebbih Gürer, yetkililerin üstelik bu konudaki denetimleri sıklaştırması gerektiğine meni etti.

Gürer, matbua üstüne çiftçiyi desteklenmiş edecek desteklerin verilmesi gerektiğini bile anlatım ederek, gübrenin yarısını devletin, yarısını de çiftçinin karşılayacağı bire bir uygulamanın hayata geçirilmesini istedi.



Share: