Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Covid hadise sayılarındaki artışın oranı azaldı amma maalesef ölüm sayıları giderek artıyor”

Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Covid hadise sayılarındaki artışın oranı azaldı amma maatteessüf ölüm sayıları her an artıyor”

TRABZON – Ülkemizde özellikle serencam günlerde engelsiz ayrımsız çoğalma gösteren Covid-19 vakaları bozuk etmeye bitmeme ederken, ahiret yolculuğu sayılarının çok olması ürkütüyor.

Güneş Tacı virüs Haber Müesses Üyesi ve Karadeniz Ustalık Üniversitesi Tıp Fakültesi Döş Hastalıkları Anabilim Dalı Akademisyen Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kurban Bayramı sonrası vaka sayılarında tehlikeli benzeri artışın olduğunu fakat şu anda bu artışın oranının azaldığını belirterek ahiret yolculuğu sayılarındaki artışa dikkat çekti. Özlü, ahiret yolculuğu sayılarının giderek artmasının beklenen tıpkısı kapsam olduğunu kaydederek “Vaka sayılarında oldukça iyiye azimet olduğunu söyleyebilirim. Amma maalesef ahiret yolculuğu sayıları anbean artıyor bu birlikte beklenen aynı format” dedi.

“Vakalar katlanarak artıyordu deminden daha belli belirsiz bir artma var”

Şu anda Covid hadise sayılarında artışın devam ettiğini ancak artış oranının azaldığını tabir fail Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Söz sonrası vakalarda güç ayrımsız artım oldu. Şu anda artım bitmeme ediyor amma artışın oranı azaldı. Yani haftadan haftaya katlanarak artıyordu şu anda yeryüzü azından o boyut namevcut. Daha hafif daha itidalli aynı artım var. Hadise sayılarında nispetle iyiye azimet olduğunu söyleyebilirim. Ama maatteessüf ölüm sayıları her an artıyor bu birlikte beklenen bir durum. Çünkü ölüm hastalıktan iki üç hafta içerisinde meydana geliyor. Parasız olduktan sonraları tezce ölüm oluşmuyor. Nedeniyle şu anda rastladığımız ahiret yolculuğu rakamları iki üç hafta esbak vaka sayılarına mutabık oluyor. O açıdan haddinden fazla olağanüstü değil beklenen tıpkısı buut. Yeryüzü elem tarafı ahiret yolculuğu sayıları yani olay sayıları çıktı bence haddinden fazla yetişkin değil. Çoğu güç imtihan yaptırmadığı için cins rakamı üstelik yansıtmıyor. O bakımdan hadise sayıları üstünde haddinden fazla ara vermek istemiyorum ama ölüm sayıları mefret. Şu anda Omicron geçen yıl ve henüz eski yıldaki virüse bakarak elan hafif hastalık yapıyor ama özellikle yaşlılar çandır olanlar evet üstelik tüvana üstelik olsa kronik hastalığı olanlar maalesef tekrar bati seyredip ölümsek sonuçlanabiliyor. Böyle takip ettiğimiz sakil hastalarımız var ölümler belirtik bunu ortaya koyuyor. O bakımdan özellikle yaşlı ya bile zihayat dahi olsa vakayiname hastalığı olanlar evet dahi tam doz aşılı olmayanların kendisine ilgi etmesi lazım” diyerek konuştu.

“Fenomen sayılarının düşeceğini amma Son Teşrin- Antrakt gibi gine artışa geçeceğini düşünüyorum”

Son Teşrin-Mesafe aylarında Covid-19 vakalarında gine tıpkısı artışın beklenen aynı durum olacağına dikkat çeken Özlü, “Şu anda ayrımsız hacim artışın sınırlandığını görüyoruz. Ego, pikin tamamlanıp tekrar bayağı akla yatkın düşeceğini düşünüyorum. Fakat Kasım-Mabeyin gibi tekrar bire bir artış beklenen bire bir ebat. Genelde teneffüs enfeksiyonları hep kış aylarında artış gösterir. O de buna akla yatkın kendisine seyredecektir diye niteleyerek düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Riziko grubundakiler aşılarını hemencecik yaptırsın”

Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaşlılar, süreğen hastalığı olanlar ve eksiksiz düze aşılı olmayanlar için riskin devam ettiğine ilgi çekerek “Yaşlılar, süreğen hastalığı olanlar ve tamam doz aşılı olmayanlar üzere riziko bitmeme ediyor. Bu şahıslar kendilerini korumalı. Öncelikle lahzada aşılarını yaptırmalarını öneririm. Şayet son aşıdan bilahare 6-7 kamer geçmişse bu kişiler katiyen hatırlatıcı kullanılmamış bire bir düze telkih yaptırmalılar. Kalabalık, mikro, havasız, tutkun mekanlarda haddinden fazla kalmamalılar. Buralara girerken maskelerini usulüne uygun kendisine takmalılar. Bu konuda dikkatli olmalarında üstünlük var özellikle bu riziko grubu kişilerin. Tabi hepimizin ilgi etmesinde kazanım var amma gençseniz kronik bir hastalığınız yoksa birlik düze aşılı iseniz ‘Ben hastalansam bile bunu belli belirsiz atlatırım’ diyebilirsiniz şu anda uzanım öyle. Ama yaşlılar kronik hastalığı olanlar ve aşısız olanlar üzere maalesef bu kadar hareket cılız olmayabiliyor. Zaman Zaman ölüme giden ağırbaşlı vakalar görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Covid-19 nâkil hastalarda teferruatlı süren mesail olabiliyor”

Covid-19 nâkil hastalarda uzun kesiksiz sorunlar olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Tevfik Özlü, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Covid, kılmak tıpkı ayrı sıkıntı geçirdikten sonrada arada bir süreğen tadilat kalımlı tadilat kalabiliyor bayağı ayrıntılı süren sorunlar olabiliyor. Bu açıdan üstelik izlem ettiğimiz hayli hastamız var başkaca ayaktan nâkil hafif geçiren hastalarda de aylarca devam fail mesail oluyor nefes darlığı olabiliyor. Halsizlik, güceniklik olabiliyor. Akciğerde temelli hasarlar ve ona merbut oksijen tedavisi etraflı müddet evde oksijen kabul etmek zorunda artan hastalarımız var. Seçme ahit da tamam iyileşmeyebiliyor kalımlı hasarlarla seyredebiliyor. Sökel olan hastalarımız var tekerli sandalyede oksijen tüpüne merbut seyretmek zorunda artan hastalarımız bile var maatteessüf. Onun üzere ben atlatırım, hafif atlatırım dirimlik beğenilen ne olacak enflüanza kabil hastalık geçmek de rastgele devir kabil değil tedbirimizi almamız geçişsiz. Şu zaman itibariyle küçümseme sonrası artış piki tamamlanacak kabil duruyor önümüzdeki haftalar içerisinde inişe doğur geçeceğiz diyerek düşünüyorum. Virüs aramızda dolaşmaya devam ediyor bulaşmaya devam ediyor. Zımnında kışla gelişigüzel diğer solunum enfeksiyonlarında olduğu kadar Covid-19’dahi üstelik bir çoğalma trendi beklenen tıpkı genişlik. O açıdan bu hisse senedi tamam kabilinden davranmamakta kâr var. Ayan havada mesafemizi koruyabiliyorsak ülkü namevcut. Tutkun, dar mekanlarda dolmuş, otobüs, şişman transfer mesela bunlardan tıpkısı tanesi böyle ortamlarda bulaşması çokça gösterişsiz onun için titiz olmakta ve maskemizi kullanmakta yarar var.”



Share: