Ticaret Bakanı Muş’tan Eksiksizlik Kılıçdaroğlu’na “e-ticaret kanunu” çağrısı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, CHP’nin, e-ticarete müteveccih kanunun kâh maddelerinin iptali amacıyla Temel Mahkemesine (AYM) başvurmasını eleştirerek, “Kemal Bey’in bu noktada topluma izah yapmasının yerinde olacağını, bu açıklamanın topluluk vasıtasıyla beklendiğini ve gerekli olduğunu düşünüyorum. Bunun topluma açıklama edilmesi gerekiyor.” dedi.

Muş, AA muhabirine, CHP milletvekillerinin, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Karşı Kanunda Uymazlık Yapılmasına Dair Kanun’un bazı maddelerinin iptali için AYM’ye başvurmasını değerlendirdi.

E-tecim düzenlemesinin, TBMM Umumi Kurulunda oy birliğiyle akseptans edildiğini hatırlatan Muş, erkinci, öngörülebilir, rekabeti yapı fail, tekelleşmeye izin etmeyen ayrımsız yapının hedeflendiğini; düzenlemenin, tedarikçilere ayrımlı imkanlar, alternatifler sunarken tüketicilere da farklı platformlardan, alternatiflerden ahzüita yapma imkanı tanıdığını söyledi.

“Vatandaşın kazandığı” aynı düzenlemenin hayata geçirildiğini dile getiren Muş, “Yasa kapsamındaki yönetmelikleri hazırlıyoruz, çok uzun sürmez, bu yönetmelikleri da çıkarmış olacağız ve düzenlemeyi 2023 itibarıyla uygulamaya başlayacağız.” diye konuştu.

“Piyasada şişman aynı tedirginliğe bozukluk oldu”

CHP’nin, e-ticarete müteveccih kanunun bazen maddelerinin iptali üzere AYM’ye başvurmasını eleştiren Muş, “Düzenlemenin, tek beklenmedik şekilde iptali için AYM’ye götürülmesi, piyasada büyük bir tedirginliğe, belirsizliğe bozukluk oldu. Zira düzenlemeye göre piyasadaki bütün oyuncular hedeflerini, bütçelerini, büyüme kapasitelerini, yatırımlarını planlamaya başladılar.” ifadesini kullandı.

Kanunu tatbikatçı bakanlık namına Meclisin mutlak iradesini arkalarında hissettikleri aynı düzenlemeyi uygulamanın kendilerine aheste verdiğini tamlayan Muş, “Sadece CHP Grubu değil Mecliste grubu olan bilcümle partiler e-ticaret düzenlemesini desteklediler. Meclisten oy birliğiyle sabık bir düzenlemenin AYM’ye götürüleceği aklımızın ucundan geçmedi. Aynı fırka desteklediği benzeri kanunu sebep AYM’ye götürsün? Bunun hesaplıca aynı cevabı namevcut.” sözlerini sarf etti.

Düzenlemenin sunu cesim maddesinin iptali amacıyla AYM’ye götürüldüğünü tabir fail Muş, “İnsan, kalbi olmadan yaşayabilir mi? Yaşayamaz. Bu bap olmazsa elhak kanunun bir anlamı bulunmayan. Özellikle bu madde latif. Kanunun geneli bakımından bir itirazdan kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. Hele kanunun işlevsiz kılınmasına yöneltilmiş tıpkı AYM’ye sevk söz konusu.” görüşünü paylaştı.

“Eksiksizlik Bey’in talimatıyla olduğunu düşünüyorum”

Muş, Mecliste nazik ayrımsız destekle akseptans edilen benzeri düzenleme üstüne, CHP Grubu’nun “Bunu AYM’ye götürelim” diyebileceğini düşünmediğini vurgulayarak, “Bunun Kemal Bey’in talimatıyla olduğunu, aracısız onun talimatıyla AYM’ye götürüldüğünü düşünüyorum. Zira rey birliğiyle sabık ve hep milletvekillerinin desteklediği ayrımsız düzenlemenin ayrıksı tip AYM’ye gidebileceğine ihtimal vermiyorum.” dedi.

AYM’nin, başvuruya ilgili değerlendirmesinin ardından kararını açıklayacağına değinen Muş, şöyle devam etti:

“İptali istenen, tekelleşmeyi afet özellik. Bu işi tasarım eden, düzenleyen maddenin iptali isteniyor. Eksiksizlik Bey’in bu noktada topluma açıklama yapmasının yerinde olacağını, bu açıklamanın sosyete aracılığıyla beklendiğini ve vacip olduğunu düşünüyorum. Bunun topluma açıklama edilmesi gerekiyor. Natürel bir süreç yerine gözükmüyor. Zaten dilekçe AYM’ye başvuru süresinin sonuç haset verilmiş. Normal tıpkı proses olsa, bu henüz önce planlanır, yazılır, hazırlanır ve ona göre verilir. Dolayısıyla tezce benzeri ebat söz konusu. AYM, verilen önce iki dilekçede esbabımucibe noktasında eksiklik görüyor, bunu iadeli ediyor ve 30 günlük müddet veriyor. Aceleten hazırlandığı belli. Elan ilk bununla ilişkin bire bir planlamanın olmadığı aşikar. Bittabi oldu, düzenlemeyi AYM’ye alaşağı etmek Eksiksizlik Bey’in aklına nereden geldi? Bu soruların cevabı kendisinde saklı diye niteleyerek düşünüyorum. Bizi sunma ongun aydınlatacak olan Sayın Umumi Komutan. Biz bile vekillik adına hakeza benzeri izahtan haddinden fazla kıvançlı oluruz.”

Kanunun gerekçelerinde, tekelleşmeyi engellemeye müteveccih Temel’ya ilgilendiren atıfların yapıldığını, kompetitif tıpkısı yapının oluşturulmaya çalışıldığının, e-ticaretin dijital piyasanın gelişimine imkan vereceğinin belirtildiğini aktaran Muş, ” Türkiye’nin geleceğiyle müteallik olumlu bir aranjman. Bu, kimi, sebep tasalı porte? Aşağı anlayabilmiş değilim ve balaban sangılık içindeyim.” değerlendirmesinde bulundu.



Share: