Turist tezgahtan patronluğa uzanan sükse hikayesi

Seyyar tezgahtan patronluğa uzanan muvaffakiyet hikayesi

MALATYA – Malatya’birlikte faal 50 yaşındaki Mübarek Işıklı, gezici araba ile kurum üzüm satışı yaparken Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Tutma Kurumu’ndan aldığı yardım desteği ile kendi işletmesini kurdu. Işıklı, bugünlerde 50 kişiye istihdam sağlıyor.

Yeşilyurt ilçesi Gözene Mahallesi’nde aktif 50 yaşındaki Kutsi Işıklı kestirmece beş sene gezgin tezgah üstünde gurur üzüm satışı yaptıktan sonradan 2015 yılında arkadaşlarının tavsiyesi konusunda Tarım ve Rustik Kalkınmayı Tutma Kurumu’na başvurarak özlük işini bina etmek için ilk adımı attı.

2016 yılında başvurusu akseptans gören Görgülü, kurumdan aldığı yardım desteği ile yaklaşık 2 bin metre rubai düz konusunda kurduğu kayısı çekirdeği işletme tesisinde ark sarıerik, sarıerik çekirdeği ile zayıf üzüm kabil ürenler konusunda çalışmalara başlayarak özlük işinin patronu oldu.

“10 sene önce gezici makine ile başladım”

Yaşadıkları bölgenin üretilen üzüm ile öne sâdır tıpkı bölge olduğunu kaydederek sektöre üzüm ticareti yaparak başladığını anlatım fail Vazıh, “Köyümüzde üzüm meşhurdu tığ dahi işe üzüm çalım satımı ile başladık. Gitgide Ekincilik ve Rustik Kalkınmayı Terviç Kurumu’nun destek sağladığını duyduk ve 2015 yılında TKDK’ya başvurduk. 2016 yılında dosyamız onaylandı. Tesisin yapımına başladık ve 2018 yılında faaliyete geçtik. Çekirdek, kayısı, üzüm alıyoruz işliyoruz ve satışını yapıyoruz. Hem mıntıka halkına hem da bölge ekonomisine yardım sağlıyoruz. İşimiz mevsimlik olduğu için sezona bakarak kestirmece 50 işçiyi istihdam ederken 6 birey ise daim yerine çalışıyor. Üzümü, kayısıyı, çekirdeği alıyoruz tesisimizde işliyoruz satışa hazır ayla getiriyoruz iç piyasaya sunuyoruz. Üzüm ve sarıerik satışına gezmen araçla başladım. Köyden küresel aldığım üzümleri umum arabasıyla satıyorduk. Elan sonradan makine aldık öyle dağıtıma başladık. TKDK’dan aldığımız destekle işleri ilerletip daha bol duruma geldik” dedi.

“Hedefimiz ürünlerimizi yurtdışı ihracatı”

Tahminî 2 bin metre tıpkısı düzlük üstünde neşelilik gösterdiklerini aktaran Işıklı, “Üzüm ve kayısı mevsimlik, kayısıyı ağustos ve ilk teşrin kocaoğlan ortada vatandaşlardan topluyoruz depoluyoruz ve yaklaşık üç kamer onun işlemesini yapıyoruz. Ark üzüm ise ilkgüz ve teşrinievvel ayında sezonu başlıyor o aylarda birlikte üzüme yöneliyoruz. Üzümü toplayıp işliyoruz. Diğer aylarda ise zayıf kayısı üzerine çalışıyoruz. Hedefimiz, büyümek şuan bağırsak piyasaya satma yapıyoruz. İşlerimiz önünde giderse hedefimiz ürünlerimizi ihraç söylemek” ifadelerini kullandı.

“Zayıf meyveye istek haddinden fazla satışlarımız mebzul”

Şerif Okumuş ile 10 yıldır birlikte çalıştıklarını anlatım eden Büyük Emir Palancı ise, “İşimize geçmiş üzüm satımı ile başladık. Elan sonraları üstelik Tarım ve Rustik Kalkınmayı Sübvansiyon Kurumu’na başvurarak mevhibe aldık ve işimizi büyüttük. Tesisimizde ark üzüm, sarıerik ve çekirdek işleniyor ve satışı yapılıyor. Ürünlerimizi küresel olarak satıyoruz. Yıllık bazda 100 titrem ark üzüm işleyerek kilogramını 60 TL den, 250 titrem atom çekirdeği işleyerek kilogramını 100 TL den satışa sunuyor bunlara ekleyerek de 100 titrem civarında ark kayısı satışı yapıyoruz. Cılız meyveye dilek çokça satışlarımız dolgunca” diyerek konuştu.

Share: