Sakim yüzyıllık fellah dede tohumlarına gözü kadar bakıyor
BAYBURT – Bayburt’un göveri ve meyvecilik bakımından yeryüzü varlıklı köylerinden biri olan Aslandede köyünde tüvana, natamam asırdır çiftçilik eden 70 yaşındaki İsmail Gariban, 10 dönümlük arazisinde ata tohumlarıyla bir nice göveri ve meyvenin üretimini gerçekleştiriyor.
Yer üstünde kurduğu seralarda organik sebze yetiştiriciliği yapan Bikes, domates, salata, kavun, lamba karpuzu, çilek, mısır, patates, fasulye, biber gibi göveri ve meyveleri hem öz dalından tüketiyor hem de satışını yaparak vatandaşlara uzvi ürün ve sebzeyi ulaştırıyor. Teferruatlı yıllardır anadan görme yöntemlerle rençperlik işleyen göveri, ürün yetiştiren Gariban, sonra maharet tarıma geçtiğini söyleyerek, “Tığ anadan doğma sebzeciyiz, benim babam birlikte çiftçiydi. O bile bu işi yapardı. Teferruatlı yıllar geleneksel yöntemlerle sebze, ürün yetiştirdik sonra bu sebzeciliğin tekniğini öğrenmeye başladık. Onun amacıyla seralar kurduk, yani ustalık tarım uygulamalarına başladık” dedi.
“Ağababa tohumlarının devamı üzere elimizden mevrut çalışmayı yapıyoruz”
Teknik tarıma geçtikten bilahare uygulamayı dede tohumları üstünde deneyen Garip, hiçbir sorunla karşılaşmadıklarını ve verimin arttığını belirterek, “Maharet tarımı bizim yerel tohumlarımız üzerinde uygulamaya başladık. Ağababa tohumlarının devamı için elimizden mevrut çalışmayı yapıyoruz. Burada sebzenin seçkin türlüsünü biz ekiyoruz, bunları size sayayım. Özellikle domates, salata, karpuz, kavun, akdarı, patates, biber ve biberin seçkin çeşidi. Bu domestik tohumlar üzerinden bu sebzeleri teknik tarımdan duyduğumuz organik ekincilik adıyla üretiyoruz” diyerek konuştu.
Deneyimli fellah dede tohumları üzerinde mütenevvi denemelerde bulunarak verimli sulp almayı amaçlıyor
Kullanılan gübrenin kom gübresi olduğuna değinen Kimsesiz, herhangi kimyevi içerikli gübreleri serada kullanmadıklarını belirterek, “Kullandığımız gübre kom gübresi onun dışında dışarıdan de çabucak birkaç bölüm solucan gübresi aldık. Bu çiftlik gübresiyle bu sebzeleri burada üretiyoruz” diye konuştu. Amacının ata tohumunu yaşatarak ati nesillere aktarma etmek olduğunu söyleyen Fakir, ayrımlı yöntemlerle nitelikli dede zürriyet eksiltmek kabilinden ayrımsız gayesinin üstelik olduğunu vurgulayarak, “Anne namına kayda derece anlatacağım madde ise şu, ata tohumları üstünde değişik icraat yapıyoruz. Sıra geçenek takım, değme sıraya ayrıksı bire bir aplikasyon, apayrı ayrımsız sulama şekli, bambaşka bir çapalama şekliyle sınama yapıyoruz hangisinden henüz ongun belirgi alırsak onun üzerinden bitmeme ediyoruz. Soy Sop alırken mahsulün sunu iyisinden yavru almaya çalışırız. Genç Erkek başı deriz, karpuzun çağa başından alırız tohumu, kabakta uşak başından alırız, domateste ise dalında gür erişmiş nazik domatesten tohum alırız ve bu tohumları gözümüz üzere saklarız bizim için kızıl değerindedir bu tohumlar. Bunları kaybetmemek üzere elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Örgensel ürünlere insanların ilgisi yavaş
Ürettiği göveri meyveye vatandaşların tehlikeli rabıt gösterdiğinin altını çizen Sahipsiz, “Burada ticari namına sebzelerimizin satışı çok güzelce ilerliyor, daima ısmarlama alıyoruz. Gidip pazarda, şurada, burada sebzem var elkızı karşı demiyoruz. yeknesak vereyim, Bayburt’un yer uzak yerinden Demirözü’nden rastgele hafta tıpkı taksi gelir, komşularının bile siparişini alır. 10 paket, 20 paket, 50 paket doldurur göndeririz. Farklı hafta ayrımsız ötekisi sağlık. Burada da yolun kenarında aynı komutan yerimiz var, oraya de kimi zaman fazlalık sebzeleri koyarız, oradan geçenler bile alır. Doğrusu Bayburt’un bütünü bu bağı bilir, buraya uğrarlar gelenimiz, gidenimiz haddinden fazla tamam” şeklinde konuştu.
Öte yandan Bayburt’ta bakir kurulan ve üyesi olduğu Gez Hanları Uzvi Tarım Deneyim ve Istihsal Merkezi ile ağababa tohumlarının gelecek kuşaklara aktarılması üzere çalışmalar yaptıklarını söyleyen Fakir, “Bayburt’un tahsilli kişileri eskimemiş bire bir cemiyet kurdular ata tohumlarının devamını nail olmak amaçlı aynı topluluk, bizi de o derneğe üye yaptılar. O dernek üzerinden inşallah artık dede tohumlarının devamı amacıyla iyi işler yapıp, icraat yürüteceğiz” diyerek konuştu.