40 yazar, Süleyman Çelebi’nin izinde ‘Merhaba’ dedi

40 yazar, Süleyman Çelebi’nin izinde ‘Merhaba’ dedi

BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi, Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile “Süleyman Çelebi Yılı” zar edilen 2022’yi, “Süleyman Çelebi’nin İzinde Karşılaşmak-Selam” adlı kitabı, yazın dünyasına kazandırarak kapatıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve UNESCO yoluyla 2022 yılının ‘Süleyman Çelebi Yılı’ ilan edilmesinin ardından Bursa’dahi yazdığı eseri dünyaya yayılan Süleyman Çelebi, vefatının 600’üncü yılında muhtelif etkinliklerle anılıyor. Daha önceki Türk Dünyası Firez Başkenti etkinlikleri doğrultusunda Süleyman Çelebi ve Doğum Geleneği Sempozyumu düzenleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, şimdi üstelik Prof. Dr. Bilal Kemikli editörlüğünde 40 yazarın tıpkı araya gelerek hazırladığı “Süleyman Çelebi’nin İzinde Kavuşmak-Selam” adlı kitabı yazın dünyasına kazandırdı. Süleyman Çelebi ve Mevlit konusunda düzentileme yapanlara de sabah yeli olacak nitelikteki yayın, Uçak Hars Merkezi’nde düzenlenen matbuat toplantısı ile kamuoyuna katıldı.

Külliyede vurdumduymaz sayım

Kitaba katkı koyan 17 yazarın de katıldığı lansman toplantısında mütekellim Bursa Büyükşehir Belediye Reisi Alinur Magnezit, 2022’nin Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan ve UNESCO yoluyla de “Süleyman Çelebi Yılı” zar edildiğini hatırlatarak, Süleyman Çelebi’nin vefat yıldönümü vesilesiyle sergiler, sempozyumlar ve tevellüt okuma programları gerçekleştirdiklerini söyledi. Konuşmasında halen reislik konutunun bulunduğu alana kazandırılacak Süleyman Çelebi Külliyesi’ne da değinen Komutan Magnezit, “Süleyman Çelebi Türbesi, Büyükşehir Belediyesi Reislik Konutu, Karagöz Müzesi ve STK tarafından beğenilen yapının üstelik süresince bulunduğu yaklaşık 28 bin metrekarelik alanla ilişkin projemiz nezaret eliyle onaylandı. Ben dahi tıpkısı kamer sonradan evimi taşıyorum. Bu alanda siyer ve mevlid merkezi, mescit, pusula-kafe ve istirahat alanları vadi alacak. Uygulayacağımız proje yardımıyla burası özellikle gençlere hitap fail tıpkısı kayran olacak. İnanıyorum kim Süleyman Çelebi ve mevlidin, daha aşkın bilinmesine ve anlaşılmasına dahi kurgu olacaktır. Bugün tanıtımını yaptığımız ‘Süleyman Çelebi’nin İzinde Kavuşmak-Merhaba’ kitabı, birbirinden kızıl 40 yazarı buluşturan ve bu alanda emek yapanlara de sabah yeli olacak nitelikte tıpkı eserdir. Bu vesileyle, özellikle Prof. Dr. Bilal Kemikli hocamız tutmak amacıyla katkıda kâin hep yazarlarımıza, hattatımıza ve sanatçılarımıza antrparantez teşekkürname ediyorum” diye konuştu.

Vatan kılan metinler

Kitabın editörlüğünü üstlenen Prof.Dr. Bilal Kemikli de bu toprakları Mutekit kılan, Türk kılan metinlerin çok kocaman olduğunu söyledi. Kemikli, “Bu toprakları bize vatan kılan metinler haddinden fazla büyük. Bu metinlerin eskimemiş nesillere, zinde kuşaklara da ulaştırılması gerekiyor. Bunların nutuk eserine dönüşmesi geçişsiz. Süleyman Çelebi’nin çağımızın ruhuna akla yatkın aynı şekilde yazarlarımız ve sanatkarlarımız tarafından yeniden yorumlanması geçişsiz. Bu yorumlanmayı sağlayacak enstrümanlardan biri denemedir. Serbest, çağrışımlar diyoruz. Kitabın haddizatında adı baştan çağrışımlar olacaktı. Vesiletü’n Necat Çağrışımlar olacaktı. Amma çıktı merhaba üzerinde durulduğu amacıyla efendimize ‘ayrımsız merhaba diyelim’ dedik” dedi.

Kitabı yatkı sunan Prof.Dr. Mustafa Kişmiri ise “Mufassal sözü lüzum namevcut. Güzel ayrımsız yapıt ortaya bundan sonra. Gündeş tıpkısı açımlama bu. Bizim geleneğimizde teşrih var biliyorsunuz. Kitaplar şerh edilir. Elan evvel merkum cümleleri ayrımsız başkası açıklar. Buna açımlama denir. Dolasıyla mevlidimizin çağcıl benzeri şerhi, olarak bu kitabımıza bakabiliriz” diyerek konuştu.

Yazar Uca Ayçil ise, adamlık tarihinde iki şifreleme yönteminin çok çalışkan olduğunu, bunlardan birinin harita, diğerinin yazı olduğunu söyledi. Mülklerin haritalar marifetiyle ayrıldığını kaydeden Ayçil, “Ama fikirlerimizi, düşüncelerimizi, ayrımsız hane zihinsel kıymetlerimizi bile yazı marifetiyle kaydediyoruz. Bundan kontekst seçkin milletin tıpkısı zihinsel sınırı tıpkı de mülki, coğrafi sınırı var. Bizim birlikte zihnî yolculuğumuzu, serüvenimizi belirleyen ayrımsız bölük adlar var ve bunlar birbirine akraba şekilde ilerlerler. Yani biz Yunus’ta ayrımsız Ahmet Yesevi’yi buluruz. Mevlitte seçkin ikisini buluruz. Ahir zamanlarda çağdaş edebiyata akıllıca geldiğimizde Mehmet Akif’te öncekilerin hepsini buluruz. Yani adsız bir sıhriyet vardır. Bu çalışmadan ufuk Büyükşehir Belediyesi’ne ve emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Patal, kitaba yazılarıyla yardım sunan yazarlara teşekkür plaketi verdi. Ayrımsız zamanda, kitapta yer düz ve Osamaa Alhamzawi marifetiyle hazırlanan hatların vadi aldığı işporta ziyarete açılırken, Süleyman Çelebi’nin Mevlidi yazma sürecini laf alan “Merhaba-Kurtuluş Vesilesi” adlı tiyatro üstelik izleyiciyle buluştu.

Share: