Çanakkale’de “Benim Hikayem Projesi” kapsamında öğrenciler kamerayla tanıştı

Türkiye Fen Kameramanları Derneği’nce Hars ve Turizm Bakanlığı Sinema Umumi Müdürlüğü teşrikimesai ve desteğiyle planlı “Benim Hikayem Projesi” kapsamında Çanakkale’de Milli Yetişek Bakanlığına vabeste tıpkısı okulda öğrencilere kameranın beceri özellikleri, dokümanter yönetmenliği, sinema çekimi ve röportaj teknikleri anlatıldı.

Çanakkale’nin merkeze ilişkin Kepez beldesindeki Mehmet Akif Ersoy Ortaokulunda, Türkiye Bilgelik Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel ve Küçük Asya Ajansı (AA) Görüntü Yönetmeni Mehmet Murat Marufoğlu, öğrencilere kameramanlığın önemini anlattı.

Polatel ve Marufoğlu’dan kuramsal hikmet düz öğrenciler, ekol bahçesinde oluşturulan alanda alıcı ve farklı ekipmanlarla hava yaptı.

Arkadaşlarının kullandığı kameranın karşısında duyuru deneyimini güçlü öğrenciler mesleğin inceliklerini öğrenme fırsatı de buldu.

Öğrencilere proje kapsamında iştirak belgeleri verildi.

Türkiye Bilgi Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel, AA muhabirine proje hakkında hikmet verdi.

Projeyi 5 yıldır sakır sakır sürdürdüklerini belirten Polatel, şunları kaydetti:

“Projemizi Firez ve Turizm Bakanlığı Beyaz Perde Umumi Müdürlüğü iş birliği ve desteğiyle yürütüyoruz. 2022’de belirlediğimiz 10 ilde, karye okullarında yetişek gören 9-14 gözyaşı arasındaki çocukları kamerayla tanıştırıp onlara kamerayla neler yapılabileceğini, görümsetme ve film setlerinde neler olabileceğini, teoride ve uygulamada göstererek uygulamaya çalışıyoruz. Ortaya çokça pir çalışmalar çıkıyor. Esbak yıl aynı enstrüman klibi yapmıştık. Bu sene dahi tıpkı etken yayının, bire bir muhabir anonsunun lacerem yapıldığını çocuklara gösterdik. Kameranın teknik özelliklerini, kamerayla hangi filmlerin çekilebileceği, kurguda neler yapılabileceğini anlattık.”

Polatel, çocuklardan çok güzel geri dönüşler aldıklarını rapor ederek, “Torunlar daha çok sayısal çağın çocukları. Teknolojiye çok uyumlular. Bizi çokça adamakıllı karşılıyorlar ve biz kaset derdik, onlar söz gelişi akıl kartı diyorlar. Kamerayı tanıyorlar, mikrofonu tanıyorlar. Teknolojiyi ve interneti çok gür biliyorlar, hepsi çokça hararetli. Kamerayla neler yapabileceklerini biz bu sayede onlara anlattık.” diyerek konuştu.

Okulun 8-A sınıfı öğrencilerinden Elif Ziyalı ise eğitimin haddinden fazla müfit geçtiğini, kamerayla ait haddinden fazla domuzuna bilgiler öğrendiğini belirterek, arkadaşlarıyla cihazı deneyimleme fırsatı bulduklarını söyledi.

Share: