“Oturduğum yapı depreme hangi büyüklüğünde dayanıklı” testinin başvuruları arttı

“Oturduğum çatı depreme ne kadar dayanıklı” testinin başvuruları arttı

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Bölüm Başkanı Dr. Süleyman Kamil Atak:

“Performans analizlerinin gerçekleştirilmesi esasta ayrımsız gidişat değil, zorunluluk”

KONYA – Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra özellikle 2000 yılı öncesi yapılan binalarda yaşayanlar, binalarına peklik testi yaptırmak üzere çıkışlı kurumlara yöneldi. Sınav yaptırmak isteyenlerin başvurularında artım olduğu belirten İnşaat Mühendisleri Odası Konya Büro Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akış, “Takat Sınırı analizlerinin gerçekleştirilmesi aslında benzeri perese değil, zorunluluk” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin peşi sıra alelhusus sakat binalarda hareketli vatandaşların çoğu, binasının kuvvetli olup olmadığını zaaf etmeye başladı. Depreme cebin bina peklik testi yaptırma arayışa giren vatandaşlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen alım ve kuruluşlara başvurarak bu testi yaptırabiliyor. Testi yaptırmak için yapı sakinlerinden tıpkı kişinin başvurması tam olurken, karot raporu olarak bile aşina çatı dayanıklılık testi sonrası binaların riskli olup olmadığı raporlanıyor.

“Akreditesi sıfır makinelerle kırdırdığımız sonuçlar sizi yanıltır”

Iri depremlerden sonra parçalanmamış Türkiye’dahi olduğu kabilinden Konya’da da insanların hızlıca binalarını taharri ettirmek için ilgilendiren kuruluşlara başvurmaya başladığını anlatım fail İnşaat Mühendisleri Odası Konya Ofis Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, “Burada ana olan yasakçı, birincisi hep karot alamaz. Bunun üzere yetkilendirilmiş kuruluşlar var. Bu bile Bakanlığın sitesinde yayınlanmış durumda. Vatandaşlarımız gidip benzeri çeşmeciye veya karot makinesi olan birisine şayet karot aldırırsanız bunu herhangi bir halükarda doğrusu bir laboratuvarda kırdırmak zorundasınız. Akreditesi sıfır makinelerle kırdırdığımız sonuçlar sizi yanıltır. Binanın orasından yola çıkarak yapılacak hesaplamaları bile banko yapım mühendisleri odası tarafından yetkilendirilmiş inşaat mühendislerinin yapması ehemmiyet arz ediyor” dedi.

“Yıkılıp yeniden yapıldığı devir elan altın benzeri mülke topluluk olabiliyorsunuz”

Yapıları güçlendirmenin maliyetinin binanın baştan yapım maliyetinin üstünde olacağını nâkil İnşaat Mühendisleri Odası Konya Büro Başkanı Dr. Akış, “Şimdi incelemiş olduğumuz çatı 6306 sayılı kanunda liste tespiti yapılması maksut aynı yapı. Bunun üzere çevrilmiş yasa şartları sağlayacak şekilde binanın projeleri elde edildi. Bu projelerle uyumluluk gözden geçiriliyor. Vacip yerlerden, lüzumlu sayıda beton numunesi, röntgen ve yapıyı kabuğunu sıyırarak gözle bulunan durumun projeyle ahenktar olup olmadığı tespit ediliyor. Daha sonra bunlar ait programlarla analiz edilecek ve binanın riskli olup olmadığına karar verilecek. Yani çok düşük beton mukavemetlerine eş yapıların zaten güçlendirilmesi hızla süratle imkansız. C5, C7, C10 kadar beton mukavemetleri ele alınacak. Yapıları güçlendirmenin maliyeti binanın yeniden yapım maliyetini mazbut. evet üstelik bildirme azından yüzde 60’ını bulur. Hem eziyetli tıpkı süreç, hem binaya ekstra benzeri ayar katmıyor. Ama yıkılıp baştan yapıldığı zaman daha altın tıpkı mülke topluluk olabiliyorsunuz. İşe 100 metrekare, 50 metrekareye 70 metrekareye düştü yerine terk etmek geçişsiz. Bu işe değer kavramı üzerinden gidip, birey güvenliğini dolay plana çıkaracak şekilde yaklaşmak geçişsiz” şeklinde konuştu.

“Performans analizlerinin gerçekleştirilmesi aslında tıpkı hesap değil, ıztırar”

Akın, “Kentsel dönüşüm yasası akıllıcasına tıpkı yasa. Akla Yatkın uygulamaları var ve hızlıca haddizatında hak ettiği değere de ulaşması gerekiyor. Başka taraftan çatı stoğumuzun üstelik bu kök yöntemlerle aynı an ilk sunu azından ön tespitlerinin yapılıp riskli gruptaki yapıların üstelik, performans analizlerinin gerçekleştirilmesi gerçekte tıpkı manzara değil, zorunluluk. Zelzele öncesinde tabiatıyla insanlar bu konuda çok üzerine düşmüyorlardı. Ama depremde binaların hakeza tuz buz olduğunu görünce insanların tabiatıyla süresince tıpkısı ikircim doğmaya başladı. Bu şüphe neticesinde bile başvurular deli tıpkısı şekilde arttı. Konya depremsellik açısından büyük depremselliğe topluluk tıpkısı meydan değil. Depremin düzenek şekli süresi ve büyüklüğü bizim için önemli tıpkı etken” diye niteleyerek konuştu.

Oturduğu binaya çatı denetim testi yaptıran Mehmet Mürtefi Uygunçelik birlikte, “Kahramanmaraş’taki depremden sonra icap istemez insanlar ayrımsız sıkıntı içerisinde. Onun amacıyla Allah razı olsun belediyemiz öncülüğünde bire bir teftiş çalışması yaptırıyoruz. Arkadaşlar ilgilendiler, ne yönde akıbet çıkacağını bilmiyoruz. Arz azından kafamız bayındır tıpkısı şekilde evimize oturmayı düşünüyoruz. Burası 8 ofis, komşularımızın kâffesi bir düşüncede. Çünkü yaşamış olduğumuz mekan bir dakikaya kalmıyor yıkılıyor. Onun için kafamız abat olsun diye niteleyerek böyle hakeza madde yaptık” dedi.

Binaya çatı teftiş testini destekleyen bina sakinlerinden Muhammed Büyükziyamatur ise, “Apartman sakinleriyle beraber değişmeyen aldık. Binanın sağlamlığını hıfzetmek için yaptırmaya karar verdik. Depremin çokça nazik etkisi oldu. Binanın katılık derecesini öğrenip güçlendirme yapılacak mı yapılmayacak mı, ihtiyaç var mı yok mu onları hıfzetmek üzere müracaat ettik ve değişmeyen verdik” ifadelerini kullandı.

Share: