Ağrılı topçu, ABD’den getirilen “menisküs” ile sağlığına kavuştu

Ağrılı mektep çocuğu topçu Soydan Karataş, yıllardır çektiği diz ağrısından Erzurum’üstelik merbut yöntemle yapılan “menisküs” nakliyle kurtuldu.

Çeşitli kulüplerde futbol oynarken kısaca 7 sene geçmiş sol dizindeki sakatlık dolayısıyla sporu çoğaltmak zorunda artan 27 yaşındaki Karataş, türlü hastanelerde otama gördü, cerrahi müdahale oldu.

Cerrahi Müdahale sonrası dizindeki menisküsü alınan ve yıllarca diz ağrısı çeken Karataş, aynı süre ilk yakınlarının tavsiyesiyle Erzurum Müşir Sezmek Şevket Hastanesinden ortopedi doktoru Tunca Cingöz’e başvurdu.

Tetkikler sonucu otama için “menisküs nakli” gerektiği bilgisi iletildi. Nakil için girişimlerin arkası sıra hastalanmış yakınlarınca ABD’deki nesiç bankalarından gerçekleştirme edilen ve sevimsiz zincirle Erzurum’a getirilen kadavradan nesiç, Açıkgöz eliyle ilişkin yöntemle yapılan ameliyatla Karataş’a nakledildi.

Nakille dizine takma takılmaktan birlikte kurtarılan ve eğreti bire bir müddet köşe ayarlı şalvar kullanan Karataş, esenlik sorunları zımnında ertelediği futbol hayatı ve eğitimine bitmeme etmenin hayalini kuruyor.

Doktor Tunca Güllabi, AA muhabirine, sol dizinde geçmeyen ağrıyla namına mevrut hastanın, diz yaralanması zımnında apayrı merkezlerde 2 öğün operasyon geçirdiğini, dış menisküsün tamamının alındığını söyledi.

“Proteze ihtiyaç kalmadı”

Bu durumdaki tendürüst hastalara nakil önerildiğini, operasyon yapılmadığında yavaş yavaş sol dizdeki kıkırdağın işe hovarda duruma gelebileceğini ve bu durumda diz protezi ameliyatının mübrem olacağını anlatan Bitirmiş, “Hastayla görüşüp süreci başlattık ve kadavradan menisküs naklini sınırlı yöntemle gerçekleştirdik, proteze dahi ihtiyaç kalmadı.” dedi.

Açıkgöz, özel şartlarda namına getirilen menisküsü merbut yöntemle olması müstelzim yere naklettiklerini belirtti.

Taburcu edeceği hastanın iyileştirme sürecinden geçeceğini ve 1 kamer köşe ayarlı dizlik kullandıktan sonra endeks hafif kullanılabileceğini tabir eden Güllabi, şunları kaydetti:

“Aktarım için girişimlerde bulunuldu ancak bu kabil nakiller edisyon bulunuyor ve bekleme süresi etraflı olabiliyor. Sökel yakınları uzun müddet bakmak yerine dokuyu resmi şekilde ABD’den musaddak nesiç bankalarından gerçekleştirme etti. Menisküsün ölçüsünü istediler paylaştım. Özel şartlarda itici hava zinciriyle getirilen menisküsü faaliyetler sırasında çözdürüp sınırlı yöntemle naklettik. Nakille protezden kurtulup sağlığına kavuştu ve sportif faaliyetlerine aylar içre tasasız şekilde devam edecek.”

Güllabi, bu form hastalarda menisküs nakliyle tedavinin beniz tuhaf olduğunu ifade ederek, “Şarki Anadolu’birlikte önce menisküs naklini” yaptıklarını sözlerine ekledi.

“Bıraktığım spor ve eğitimime kaldığım yerden bitmeme edeceğim”

Marazlı Karataş ise ameliyattan ilk sol dizini kullanamadığını ve günlük yaşantısında çok meşakkat çektiğini belirterek, yakınlarının tavsiyesiyle otama için Erzurum’a geldiğini söyledi.

Menisküs nakliyle sağlığına kavuştuğunu anlatan Karataş, şöyle devam etti:

“Başlangıçta çeşitli spor kulüplerinde futbolcuydum. Geçirdiğim günah sonrası futbolu ve kazandığım spor lisesini de tezyit etmek zorunda kaldım. Doku nakli üzere başvurduk ancak 3 sene kabilinden bekleyecektim, yakınlarım ABD’deki doku bankalarıyla resmi görüşmeler yapıp makul menisküsü buldu. Özlük imkanlarımızla dokuyu Erzurum’a getirdik. Aktarım sonrası çokça iyiyim, bıraktığım spor ve eğitimime inşallah kaldığım yerden bitmeme edeceğim.”

Karataş, nakli yapan doktor Bitirmiş’e ve sayrılarevi yöneticileri ile sağlık personeline teşekkürname etti.

Share: