Ayvalık Vizyonu Çalıştay’ında tabii ve kültürel miraslar ele makbuz

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Ayvalık Belediyesi öncülüğünde, Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Şehir Konseyi ve Ayvalık Turizm Ihya Birliği (AYTUGEB) aracılığıyla düzenlenen 4. Oturumda, ilçede yaşı bin ile bin 500 civarına nail olan anıt zeytin ağaçları ele alındı.

Balıkesir Üniversitesi Mimari Fakültesi’nde fariza fail Prof. Dr. Türkan Göksal Özbalta’nın başkanlığını üstlendiği oturumda, Prof. Dr. Recep Ağa, Prof. Dr. Abdullah Soykan, Prof. Dr. İsa Cürebal, Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Sönmez, Prof. Dr. Mehmet Rıfat Akbulut, Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Garaz Özgen ve Prof. Dr. Nuray Türker konuşmacı yerine katıldı.

Konuşmacılardan Prof. Dr. Abdullah Soykan, Türkiye’deki anıt ağaçlarının belirlenmesine yönelik detaylı benzeri süreç içerisinde yaptıkları çalışmalarla bölgedeki asırlardır yeşilliğini esirgeyici zeytin ağaçlarını anahtar altına alındığını anlattı. Ayvalık’ta yaşının bin ile bin 500 yılı çok anıt zeytin ağaçlarının bulunduğunu ve bu ağaçların gelişigüzel birinin dahi tescillendiği nâkil Prof. Dr. Soykan, bahis konusu çalışmanın önümüzdeki dönemlerde üstelik süreceğini kaydetti.

Mimar Sinan Güzelce Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bilgelik Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Hüseyin Misyon Özgen, Ayvalık’a ilişkin 22 adada yıllar ilk terk edilen onlarca tarihi yapıların kalıntılarına ait çekilen fotoğraflarla gerçekleştirdiği sunumda, bölgede yitirilen tarihin dönem ışığına çıkarılmasının önemine bel etti.

Oturumda; Karabük Üniversitesi Turizm Fakültesi eğitimcilerinden Prof. Dr. Nuray Türker ise, Safranbolu’nun UNESCO süreci, turizm kültürel bırakıt ve soylu erki kazanımları üstüne tecrübelerini UNESCO yolundaki Ayvalıklılarla paylaştı.

Oturumda, Ayvalık Belediyesi UNESCO Ünite Sorumlusu Yaşagül Çiftçi, “Ayvalık Endüstriyel Peyzaj Süreci ve Kerim Liste HazırIıkları” konusunda bilgiler verdi.

UNESCO amacında Ayvalık’ın henüz adaylık süreci içerisinde olduğunun altını çizen Maraba, Ayvalık’ın UNESCO’ya giderken bünyesindeki tarihi ve kültürel değerlerinin beraberinde bunların korunmasına ilgilendiren himaye kalkanlarıyla ilişkin çalışmalarla değerlendirileceğinin altını çizdi.

Ayvalık’ın tarihi, sınai bırakıt, yan ve kişmiri kullanımı, zeytinlikler ve milli otopark alanları, gastronomi ve turizm gibi temel başlıklarla adaylık dosyasının hazırlandığını bile sözlerine ekledi.

Oturum; İzmir Demokratlık Üniversitesi Mimarlık Fakültesi eğitimcilerinden Prof. Dr. Bedriye Asımgil’in “Kültürel Sınırsızlık Yapıları Namına Ayvalık Yağhaneleri ve Zeytinyağı’nın Sanayileşmesi” konusuna sunumuyla sona erdi. – BALIKESİR

Share: