Enkazda hareketli arama köpekleri eğitimlerle göreve hazır tutuluyor

İçişleri Bakanlığı Kıran ve Ivedili Ebat Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Bursa İl Müdürlüğü bünyesindeki 5 arama kurtarma köpeği, afetlerde can yetmek amacıyla çeşitli yöntemlerle sürekli eğitiliyor.

Balıkesir, Çanakkale, Bilecik ve Yalova’de üstelik görevlere katılan AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, taharri istirdat faaliyetlerinde özel eğitimli taharri istirdat köpeklerinden iri yarar sağlıyor.

Kriz ve fenomen yerlerinde canlı bulunup bulunmadığını hisleri ve semptom kabul etme duyularıyla tayin edebilen fert dostlar, iki yılda tıpkı sınavdan geçirilerek yetkinliklerini kanıtlıyor.

İhtiyaca bakarak Türkiye’nin rastgele durumunda fariza yapabilen “Mars”, “Bianca”, “Nort”, “Bıdık” ve “Ayaz” adlı köpekler, çabukluk, mir dinleme ve hedefe ulaşma konularında eğitilerek her an amade tutuluyor.

Yavruyken özelliklerine bakarak seçilen köpekler, aldıkları eğitimin peşi sıra 10 yaşlarına kadar görev yapabiliyor.

Barınaklarında özel yerine bakımları yapılan köpekler, sarsıntı, başat, ateş kabil birçok kıran ve kazada avlu çevirmek amacıyla sahn boyu eğitiliyor.

Elazığ ve İzmir depremleri ile Bursa’dahi çöken aksata merkezi, Uludağ’daki çığ tatbikatı ve Kestel ilçesinde yaşanan dominant kabil kebir olaylara müdahalede üstelik fariza düzlük köpekler, başarılarıyla ayn dolduruyor.

“Enkaz köpeklerinin iki yılda bir sınava alınması gerekiyor”

AFAD Bursa İl Müdürlüğü kapik eğitmeni Melih Demirer, AA muhabirine, arama kurtarma operasyonları üzere aktör güçlü köpeklerin yeğleme edildiğini söyledi.

Köpeklerin daim eğitim ve oyunla göreve hazır tutulduğunu vurgulayan Demirer, “Enkazda hareketli kontrol köpekleri üzere bunları 4-6 aylıkken oyunculuklarına göre seçmeye başlıyoruz. Daha sonradan de sosyalliklerine göre bu elemeler bitmeme ediyor. Oyuncak ilgisi ve köpeğin avlanma içgüdüsü bizim amacıyla çokça yetişkin.” dedi.

Demirer, enkazlarda etken kontrol istirdat üstüne köpeklere verilen eğitimlere, havlama kutusuyla başladıklarını dile getirdi.

Kazazede yerine belirledikleri mücahede arkadaşlarını peyda, yarı münhal ve ilişkin gelmek amacıyla çeşitli pozisyonlarda saklayıp köpeklerin bulmasını sağlayarak geçmiş girişim eğitimini tamamladıklarını belirten Demirer, şöyle konuştu:

“Hem sınava müteveccih hem da enkazda köpeklerin karşılaşabileceği sorunlara müteveccih atiklik parkurunda icraat gerçekleştiriyoruz. Henüz sonradan da depresyon üzerinde gene peyda, nısıf yıldızlı ve ilişkin gelmek amacıyla mütenevvi pozisyonlarda sakladığımız kazazedeyi buldurup eğitimimizi tamamlıyoruz. Depresyon köpeklerinin iki yılda tıpkısı sınava alınması gerekiyor. Sınavlarda muhtelif aşamalar var, mahsus kademeler var. Sınavı başarıyla esbak köpeklerin sertifikasyonunu sağlayarak enkazda çalışabilir ağıl getirmiş oluyoruz.”

Share: