Kılıçdaroğlu’nun Anlattığı Afad’ın Düzce Zelzele Raporu… “Üniversitelere Bilimsel Açıdan Afetin Engelleme Dönemine Yönelik Elan Aşkın Sorumluluk…

CHP Umumi Başkanı Eksiksizlik Kılıçdaroğlu, evvel akşam sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, 2,5 ay önceki Düzce depremi için AFAD’ın hazırladığı ve uygulamadaki eksikliklerin anlatıldığı rapora özen çekmişti. Raporda, Düzce İl Kıyamet Riziko Azaltma Planı (İRAP) kapsamında 23 öncelikli (al) gösteri bulunurken tahakkuk oranının yüzde 34,13 olduğu belirtildi. Antrparantez AFAD, üniversitelere ilmî açıdan afetin engelleme dönemine müteveccih elan aşkın yüklülük verilmesine, ilgili bölümlerden facia himmet gruplarına bindi olunmasına ve afetle ilişik ilmî açılımlar yapılması gerektiğini vurguladı.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, 10 ilin vurduğu Kahramanmaraş depremine ilişik esbak gece ayrımsız video paylaştı. Kılıçdaroğlu videoda 23 Son Teşrin 2022 tarihinde AFAD’a bakarak 5,9; Kandilli Rasathanesi’ne bakarak 6,0 büyüklüğündeki Düzce depremi üzere AFAD’ın hazırladığı ve uygulamadaki eksikliklere belen eden raporu gösterdi.

Düzce Depremi’ne ait hazırlanan ve 23 Kasım 2022 tarihinde yayınlanan tabir üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söylemişti:

“AFAD, öz röntgenini çekmiş. AFAD’ın mağrur bürokratları sırf bunları yazmışlar. Amma dinleyen ki? Deminden ego elbet susayım? Politika üstü mü diyeyim? Bunları görmeyeyim mi? Yıldız planı mı diyeyim? Sarsıntı çok büyüktü. Amma depremden çok elan iri olan koordinasyonsuzluktu, plansızlıktı. Oluşan birey kaybımızın ulaşacağı dideban depremin büyüklüğünden değil, müdahaledeki etkisizliktendir. Erdoğan, seninle sonuna büyüklüğünde uğraş edeceğiz. Bizim da talih planımızda bu varmış.”

Kılıçdaroğlu’nun özen çektiği raporda; Türkiye Facia Engelleme Planı’na (TAMP) bakarak, oluşturulan 66 kişilik ekibin ancak yüzde 20’nin bu göreve makul seçildiği, çevirgeç planlamasının güçlükle olduğu tayin edildi.

HEYETTE HOCA VE İMAM VAR, YANLIŞ TESPİTLERE ETKEN OLDU

Raporun “Bulgular” bölümünde şu seksiyon dahi ilgi çekti:

“TAMP göre oluşturulan 66 nefis ekibin fakat yüzde 20’nin bu göreve akıllıca seçildiği, vesile planlamasının ensiz olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle öğretmen ve imamlardan oluşan yaklaşık 300 nefis bakir engel tespit ekibi kurulmuştur. Kurulan ekiplerin kötülük tayin konusunda tam bilgisinin olmaması, yanlış tespitlere etmen olmuştur.”

Raporda düzlük alan bazı unsurlar şöyle:

“- Oluşturulan ekibin, sahada kötülük tayin sürecine ilgilendiren bilgelik sahibi olmamalarından kaynaklı yurttaşların hatalı yönlendirilmesine amil olunurken, kıran zarar grubunun hasar tespitte olduğu kabil merkezi düzeyde tıpkı eş güdüm ile yürütülmesi gerektiği görüldü.

Ülke genelinde DASK oranı yüzde 56,70 ve Karadeniz Bölgesi genelinde yüzdelik 44,80 düzeyinde. Bu fehamet Düzce’birlikte yüzdelik 78,30.

2021 yılında hazırlanarak yürürlüğe giren Düzce İRAP’ta çalışılan afet türleri kapsamında hâkim, taşma, çılgın 15 sayı; hareket 7 skor; ateş 1 nüsha gelmek üzere mecmu 23 skor rüçhan (al) gösteri bulunmaktadır. Kasım 2022 dönemi amacıyla eylem gerçekleşme oranı yüzdelik 35,9; kırmızı eylem gerçekleşme oranı 34,13.

Depreme ilgili 2021-2025 yılları arasında Belde ve Şehircilik İl Müdürlüğü eliyle, ümran barışı mevzuatından faydalanan yapıların depreme metanet kontrolü yapılması gerekiyor.  Kontrollerin tahakkuk oranı ise yüzdelik 5.”

Kül uray başkanlıkları vasıtasıyla yapılması maksut eylemlerden birinin bile 1999 yılında meydana gelen Taşmak ve Düzce depremleri sonrasında ayakta artan ve halen kullanılan binaların envanterinin çıkarılması olduğu vurgulanan raporda, bu eylemin teyit oranı dahi yüzdelik 27 yerine rapor edildi.

“İLETİŞİM EKSİKLİĞİ SEBEBİYLE KARARLAR SAĞLIKLI ALINAMAMIŞTIR”

Düzce Depremi’ne ilişik AFAD raporunda; “Depremden sonra kıyamet grupları ve kurumlar yeteri kadar tedarikli olmaması cihetiyle TAMP devreye alınamamıştır. TAMP uygulanamadığı amacıyla afet yönetimi kargaşa ve karmaşaya dönüşerek fariza ve bitirme karmaşasına etmen olmuştur. İletişim eksikliği sebebiyle kararlar metin alınamamıştır. Facia müdahale grupları kaynaklarını etken şekilde yönetememesi cihetiyle müdahalede daraç kalınmıştır” denilerek iletişim ve koordinasyon sorununa aksan yapıldı.

“ÜNİVERSİTELERE BİLİMSEL AÇIDAN AFETİN MÜDAHALE DÖNEMİNE YÖNELİK HENÜZ AŞKIN KÜLFET VERİLMELİ”

AFAD, üniversitelere bilimsel açıdan afetin engelleme dönemine müteveccih henüz fazla baskı verilmesine, ilişkin bölümlerden kıyamet say gruplarına bindi olunmasına ve afetle ilgili bilimsel açılımlar yapılması gerektiğine dahi dikkat çekti.

Share: