Kahramanmaraş’ta 16 milyon almanak keşif! Kuzu otlatırken bulduğu cismin hangi olduğunu öğrenince şaşkınlığını gizleyemedi

Elbistan’a sadık Büyükyapalak Mahallesi’nde kuzu otlatan Yemliha Yılmış, sulama hattı üzere kazılan çukurda, dişe yakın tıpkısı obje olduğunu fark etti. Tarihe meraklı olan Yılmış, üzerindeki yer kalıntılarını temizledikten sonraları yaptığı incelemede, bulduğu şeyin ayrımsız hayvana ilişkin diş olduğunu anladı. Etrafta daha tafsilatlı aynı arama işleyen Sinik, bambaşka benzeri ize rastlamayınca evine döndü.

ALDIĞI YANIT KARŞISINDA ŞAŞKINA DÖNDÜ

Bulduğu dişin tıpkısı fosile ilgilendiren olduğunu düşünen Yılmış, arkadaşları aracılığı ile vukuf insanlarına ulaştı. el telefonu ile çektiği fotoğraflar sebebiyle, arkeolog ve paleontologlara bulduğu kişmiri inceleten Yılmış, aldığı karşilik karşısında ise şaşkınlığını gizleyemedi. Yapılan civar incelemelerde 8 santim uzunluğundaki dişin 16 milyon sene geçmiş yaşamış ayrımsız ata ait olduğunu öğrenen Yemliha Sinik, kişmiri Elbistan Site Müzesi’ne bağışladı.

YEGÂNE BIR TANE KAYDA ALDILAR

Elbistan Şehir Müzesi görevlileri, milyonlarca yıllık olduğu değerlendirilen beygir dişini envantere almadan evvel boyunu ve özelliklerini biricik tek kayda aldı. Dişin, önümüzdeki günlerde uzmanlarca inceleneceği belirtildi.

“KUZU OTLATIRKEN TESADÜFEN BULDUM”

Diş üstünde şümullü tıpkı gün araştırması yapıldıktan sonradan müzede sergilenmesini istediğini tamlayan Yılmış, “Büyükyapalak Mahallesi’nde sulama kanalı yapılırken çıkan toprakta ayırt ettim. Evvel taş zannettim. Kuzu otlatırken tesadüfen buldum. Müverrih arkadaşlarla görüştüm. Onların yaptığı ön çalışmada 16 milyon yıllık bir diş olduğunu söylediler. Tarihçi rüfeka bile taşıl olduğu için sergilenmesi gerektiğini tavsiye mektubu ettiler. Ben dahi bu tavsiyeye uydum” şeklinde konuştu.

MÜZEDE SERGİLENECEK

Tarihe acemi olduğunu anlatan Yılımış, “Zat çapımda şairlik var. Geçmişe meraklıyım. Tarihi şeyler ilgimi çokça çekiyor. Bu yürekten etrafımı incelediğim amacıyla üstelik dikkatimi çektim. Benim evimin uğrunda ahcar de var. Müzedeki görevliler içten inceleyecek. Üstünde ilmî say yapılacak. Eğer yöre incelemede olduğu gibi 16 milyon yıl önce yaşamış aynı ata aitse müzede sergilenecek. Bağışlayan can birlikte ben olduğum için adımla sergilenecek. Benden bilahare birlikte çocuklarıma ya birlikte torunlarıma iyice tıpkısı anı kalacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Share: