Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel güzellikleri sayısal ortamda kayıt altına alınıyor

Diyarbakır’bile sabık sene oluşturulan “İki Gözüm Diyarbakır” foto platformu yegâne bire bir sitede toplanan binlerce foto ile kentin tarihi ve kültürel mekanlarının tanıtımına havari oluyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılının kasım ayında, kentte cıvıl cıvıl evet üstelik ülkenin ayrımlı bölgelerinden gelen idmansız ve heveskâr fotoğrafçılar ile seçme iz grubundan vatandaşların çektiği fotoğrafları yükleyebileceği “İki Gözüm Diyarbakır” ışık platformunu oluşturdu.

“Çek, yükle, paylaş” sloganıyla oluşturulan kucak ile fotoğrafseverler kentin güzelliklerini fotoğraflayarak, bu ortam vasıtasıyla beğeniye sunuyor.

Yaklaşık 10 ayda 4 bin kişinin uzuv olduğu platforma 33 bin ışık yüklendi.

Fotoğraflar “nazik ihsan” için yarışacak

Platforma yüklenen fotoğraflar belediyenin düzenlediği, toplamda 130 bin liralık servet ödülü bulunan “Diyarbakır 4 Mevsim Foto Yarışması”nda jürinin beğenisine sunulacak.

Türkiye Foto Sanatı Federasyonu (TFSF) aksiyon birliğiyle planlı yarışmada, fotoğrafseverler platforma yükledikleri fotoğraflardan seçtikleri 4 kareyi federasyonun sitesine yükleyerek yarışmaya katılabilecek.

“İlimizin tanıtımına nazik ulama sağlayacak”

Diyarbakır Valisi Mualla İhsan Akarsu, AA muhabirine, Diyarbakır’ın 12 bin yıllık geçmişinin bulunduğunu, peygamberler ve sahabeler kentinin, güneş, inanç, firez ve tabii güzellikler bakımından büyük ayrımsız potansiyele topluluk olduğunu söyledi.

Su, kenti lanse etmek amacıyla bir nice aktiflik gerçekleştirdiklerini belirterek, bu etkinliklerden birinin birlikte “İki Gözüm Diyarbakır” fotoğraf platformu olduğunu tabir etti.

Bu kapsamda ödüllü “Diyarbakır 4 Mevsim Işık Yarışması” düzenlediklerini anlatan Akarsu, yarışmaya başvurunun 30 Eylül’e büyüklüğünde süreceğini kaydetti.

Su, hakem heyeti üyeleri arasında Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FIAP) Başkanı Ricardo Bussi, Türkiye Foto Sanatı Federasyonu Başkanı Zevk Ulukan ve Türkiye’üstelik foto alanında müderris olan evvel karı öğretim üyesi Güler Ertan’ın bile kayran aldığı yarışmanın site amacıyla cesim olduğunu vurguladı.

Kentin tarihi ve turistik mekanları ile saf güzelliklerinin, sosyal yaşantısının sayısal platforma aktarılmasının hedeflendiğini dile getiren Akarsu, şöyle konuştu:

“Bu platform Diyarbakır’ın dijital foto hafızası olacak, ilimizin tanıtımına haddinden fazla nazik yardım sağlayacak. Vatandaşlarımız ister ışık makinesiyle isterse dahi cep telefonuyla gördüğü adamakıllı sahneleri, tarihi yerleri ve mekanları çekerek oluşturduğumuz sayısal platforma aktarıyor. Şu asıl kadar 4 binin üstünde vatandaşımız 33 bine mail fotoğrafı platforma yükledi. Platformumuz daima ayan olacak.”

Vali Su, vahim ziyaretçi ilgisine de bel ederek, önce 8 ayda 600 bini çok kişinin kentte konakladığını, hedefin sene sonuna büyüklüğünde 1 milyona ulaşılması olduğunu bildirdi.

Diyarbakır’ı tanıtıcı ve bir acun markası yapacak olan etkinlikleri gerçekleştirmeye devam edeceklerini anlatan Su, “Çıktı insanlar dünyayı internet üzerinde gezmeye çalışıyor. Orada gördükleri güzellikleri gidip yerinde da fethetmek istiyor. Bu açıdan âlem, Diyarbakır amacıyla benzeri foto dünyası olacak. Orada fotoğrafları görenler dünyanın birçok yerinden ilimize ve ülkemize ati.” ifadelerini kullandı.

“Diyarbakır üzere bereketli mutasavver tıpkısı proje”

Yarışmaya başvuran fotoğraf tutkunlarından Suat Olmuş, yıllardır tarihi ve turistik mekanlarını fotoğrafladığı kentin bu anlamda domuzuna tıpkısı potansiyel barındırdığını belirtti.

Ergin, kentin saf benzeri stüdyo olduğunu anlatarak, “Diyarbakır ışık anlamında bire bir hazne. Oluşturulan fotoğraf platformu çokça müspet tıpkısı iş. Diyarbakır amacıyla bereketli mutasavver bire bir proje.” ifadelerini kullandı.

Share: