Dünya’da eskimemiş fay tedavi yöntemi ilk defa Siirt’te gerçekleşti

Dünya’da yeni kırık tedavi yöntemi ilk kez Siirt’te gerçekleşti

SİİRT Siirt Üniversitesi Baytar Fakültesi’nde gidiş geliş kazası sonucu sıhhatli dip ekstremitede kırık tayin edilen kedi, ilk kez makbul tutuşturucu lif ve umum aleti sistemi ile otama edilerek sağlığına kavuştu.

Dünyada ve Türkiye’de ilk defa bu sistemin Siirt’te uygulanmasının alım donör olduğunu belirten Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı akademisyen Dr. Yüce Gülaydın, tutuşturucu tel ve halk aleti sisteminin kırık tedavisinde yadırgatıcı ayrımsız sağ açıklık getirdiğini ve hayvanların hayata tutunmasını sağlayacağını dile getirdi.

Dr. Gülaydın, “Tıpkı kedimiz trafik kazası sonucu kliniğimize getirildi. Klinik ve radyolojik sondaj sonucunda iyi dal ekstremitede kırık belirleme ettik. Operasyona almaya değişmeyen verdik. Bu noktada işi ilginç kılan taraf ise; üstünde 1,5 almanak çalışmamızın olduğu Kocaeli Üniversitesi Tababet Fakültesi Ortopedi ve Sarsıntı Bilimi akademisyen Dr. Emre Karadeniz’in 11 yılık çalışmaları sonucunda tasarlanan, patenti alınan EFECE sistemini ilk kez Siirt Üniversitesi’nde kullanmamız oldu. Proje Yürütücülüğünü benim yapmış olduğum proje ekibinde başta Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Barış Akgül ve Arş. Gör. Öz Saygı Yıldırım’dan oluşan proje ekibimiz ile 1,5 yıllık çalışmaların arkası sıra şu anda bu sistemi Dünya’da ve Türkiye’de önce uygulayan Siirt Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı kendisine heyecanlıyız.

Kırık tedavisi açısından gayet dokuz canlı ve olağan uygulanabilen tıpkısı tümce olduğunu aktaran Gülaydın, “Bundan sonraki süreçte hastamızı klinik ve radyolojik araştırma ile strateji ederek uzun veriler elde etmeye çalışacağız. Dr. Karadeniz hocamız marifetiyle biyomekanik çalışmaları yapılan bu sistem, lüzum Türkiye’yi temsilen sınırlı dışında arsıulusal inovasyon fuarlarında, lüzumlu Türkiye’de düzenlenen uluslararası inovasyon fuarlarında bir nice ödül kazanmıştır” diyerek konuştu.

EFECE tutucuları, EFECE teli ve EFECE ahali aletlerinden oluşan bu sistemi ilk kez kedilerde uyguladıklarını kaydeden Dr. Gülaydın, “Dünya’da ve Türkiye’de yapılan ortopedik çalışmalara eskimemiş bire bir bakış açısı kazandıracağımızı düşünüyorum. Şu anda Türkiye’de ve Dünya’da elan tek kullanılmamış bu sistemin Siirt Üniversitesi Baytar Fakültesi bünyesinde intişar olması bizim için gelgel vericidir. Bunun için özellikle Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Hazar Akgül ve yürütmüş olduğumuz projede bizi hiçbir konuda yalnız bırakmayan, geliştirmiş olduğu sistemi kullanmamıza olanak sağlayan, EFECE sisteminin tasarlayıcısı Dr. Akademisyen Emre Karadeniz hocamıza zevalsiz teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Share: