Eğitim Bilimi Benzeri Sen Bilecik Şubesi’nden, İl Milli Terbiye Müdürlüğü Uğrunda Açıklama: “Sınava Dayalı Uzman ve Başöğretmenlik Uygulaması Sona Erdirilmeli”

GÖKAY ŞİMŞEK

Eğitim Ayrımsız Sen Bilecik Şubesi üyesi öğretmenler, Muallimlik Iz Kanunu’nu; Bilecik İl Milli Yetişek Müdürlüğü uğrunda protesto etti. Ofis Başkanı Ahmet Selöz, “Politik iradeyi, TBMM’yi ve Milli Eğitim Bakanlığı’nı patika kanununda beklentileri karşılayan değişikliklerin ve dönüşümün aynı an önceki hayata geçirilmesini, sınava dayalı Ehlivukuf Öğretmenlik ve Başmuallimlik uygulamasının sona erdirilmesi konusunda tıpkı zaman ilk hamle atmaya çağırıyoruz” dedi.

Terbiye Tıpkı Sen Bilecik Şubesi yöneticileri ve sendika üyesi öğretmenler, bugün, Bilecik İl Milli Eğitim Bilimi Müdürlüğü uğrunda ayrımsız araya gelerek, Muallimlik Çığır Kanunu karşısında açıklama yaptı. Bölüm Başkanı Ahmet Selöz, şunları söyledi:

“ARTIK HENÜZ AŞKIN GEÇ KALINMAMALIDIR”

“Muallimlik Iz Kanunu’nun, öğretmenlerin beklentilerini karşılayacak aynı içerikle yeniden düzenlenmesi amacıyla Yetişek Bir Sen olarak hazırladığımız yasa taslağı/önerisini Milli Yetişek Bakanlığı’nın, TBMM’nin, Cumhurbaşkanlığı Terbiye ve Tedrisat Politikaları Kurulu’nun ve kamuoyunun dikkatine sunduk. Öğretmenlerin ve öğretmenliğin hayattaki karşılığının, mesleğin hep boyutları ve öğretmenlerin beklentileri yönüyle patika kanunu içerisinde olması noktasında imdi elan aşkin geç kalınmamalıdır.

“BİR NÖBET HENÜZ HATIRLATIYORUZ”

Mesleğin doğruluk ettiği şekilde tanımlanması, sosyal zeminde öğretmenlerin itibarının, haklarının korunması ve artırılması, yönetmeliklerle, genelgelerle oluşan görev, bitirme, uzluk, liyakat noktasındaki hüküm dağınıklığının giderilmesi üzere çığır kanununda müstacel adına değişikliklerin yapılarak hayata geçirilmesi gerektiğini hele daha hatırlatıyoruz. Ülkemizde fiilen fariza işleyen 1 milyonu aşkın öğretmen var iken, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda öğretmenin yetiştirilmesinden emekliliğine kadar mesleğin bilcümle yerine ele alınmaması; türel açıdan mesafe, mesleksel açıdan ise yoksunluktur. Biz, meslek kanununda, öğretmenlerin özlük haklarının tanımlanmasını ve geliştirilmesini istiyoruz. Sözleşmeli ve ücretli muallimlik kabil uygulamalar namına fiilî istihdamın anne alınmasını istiyoruz.  Öğretmenlerin mesleksel ilerlemelerini sağlayacak şekilde kariyer basamaklarının imtihan yerine öğretmenlikteki bakım süresine dair yerine kurgulanmasının patika kanunu iddiasının ispatı için kayıt olduğunu düşünüyoruz. İstihdamda bastırık çekilen bölgeler ilkin başlamak için, zorunlu bakım üzere dayatmalara sonuç verecek düzenlemelerin bire bir zaman ilk gerçekleşmesini istiyoruz.

“ÖĞRETMENİN İTİBARI YÜKSELTİLMELİ”

Biz, Eğitim Bilimi-Bir-Sen namına, hedefler ve gerçekler bağlamında değme şeyi içinde barındıran benzeri yasa içeriğinin oluşmasının mümkün, öğretmenin itibarını hem yükseltmeye hem birlikte korumaya garantör vasfı haiz hükümlerin vazgeçilmez olduğuna inanıyoruz. Öğretmenin hak ve yetkilerini genişleten, ona destek olan aynı içerikle Öğretmenlik Patika Kanunu konusundaki beklenti karşılanmalıdır. Terbiye-Tıpkı-Sen’in bu hususlar temelinde ulama ve bindi sunacağını bu vesileyle ayrımsız misil henüz realizasyon ve tasdik ediyor; siyasi iradeyi, TBMM’yi ve Milli Yetişek Bakanlığı’nı çığır kanununda beklentileri karşılayan değişikliklerin ve dönüşümün bire bir zaman önce hayata geçirilmesini, sınava dayalı Bilirkişi Muallimlik ve Başöğretmenlik uygulamasının sona erdirilmesi üzerine tıpkı zaman evvel girişim atmaya çağırıyoruz.”

Share: