Halkevleri, Ankara Dikmen’de 4 Yabanlık Tıpkı Ailenin Dirim Maliyetini Açıkladı: 14 Bin 431 Teklik

Dikmen Halkevi, ilçedeki yurttaşların kıtlık ve fakirlik sınırıyla ilgili “4 kişilik ayrımsız ailenin sağlıklı ve istikrarlı beslenebilmesinin Dikmen’da maliyeti 7 bin 178 TL, sayı farkı icar giderleri ve fatura masraflarıyla birlikte barınma maliyeti 7 bin 253 TL. Yani toplamda 14 bin 431 TL” açıklaması yaptı.

Ankara’birlikte Dikmen Halkevi, ilçede dinç yurttaşların açlık ve kısırlık sınırıyla ilgili yapılan araştırı sonuçlarını açıkladı. Halkevleri binasının önünde “Beslenemiyoruz, barınamıyoruz, insancasına bir dirim istiyoruz” pankartı uğrunda yapılan açıklamayı Halkevleri Dikmen Şube Başkanı Hatice Sapaz okudu. Sapaz, şöyle konuştu:

“Bizler da Dikmen Halkevi namına benzeri araştırma yaparak yaşadığımız mahallelerde bittabi yoksullaştığımızı ifşa etmek istedik. Ilkgüz ayının verilerine dayanarak hazırladığımız raporda ayrımsız aylık sözleşme maliyetini hesapladık. ve gördük kim aynı eve iki minimum ücret üstelik girse ittifak etmek az daha imkansız.

Çünkü 4 yabanlık benzeri ailenin mıhlı ve tartılı beslenebilmesinin Dikmen’da maliyeti 7 bin 178 TL, ortalama kira giderleri ve fatura masraflarıyla gelişigüzel tahaffuz maliyeti 7 bin 253 TL. Yani toplamda 14 bin 431 TL. Bu rakamlar görüldüğü gibi hem minimal ücretin hem de açlık sınırının üstünde.

Kahvaltı malzemelerinde parafin peynirde yüzdelik 4,75, zeytinde yüzde 10,78, şekerde yüzde 3,94, yumurtada yüzde 8,75, bal ve reçel ürünlerinde 12,45, kahvaltılık tere yağında yüzde 10,38, çayda ise yüzdelik 8,25 olarak gerçekleşti. Amade yoğurtta fiyat artışı yüzdelik 9, sütte yüzde 3,2 olarak gerçekleşti.

Savsaklamak ve atlatmak ürünleri yüzde 3,26 zamlandı. Makarna ve makarna çeşitlerinde aylık artış oranı yüzdelik 4,56 olarak hesaplanırken, un ve özge tahıl ürünlerinde yaşanan aylık çoğalma oranı ise 4,40 yerine gerçekleşti.

“SİVRİBİBER YÜZDE 41 ORANINDA ZAMLANDI”

Göveri grubu içerisinde karşılık artışı en çokça yaşanan kitap yüzdelik 41 ile müfrit biber oldu. Domateste aylık artış oranı ise sayı farkı yüzde 19 olarak gerçekleşti. Cılız soğan fiyatında mahiye artma ise yüzde 16,45 yerine gerçekleşti. Patates fiyatlarında yaşanan maaş averaj çoğalma ise yüzde 23 adına gerçekleşti.

“GENIŞLIK ÇOK TAVUK ETİ ARTTI”

Dana etinde tıpkısı maaş artış oranı yüzde 1,57 namına gerçekleşirken, tavuk ve tavuk hitit ürünlerinde maaş artma oranları ise yüzde 8,40 olarak gerçekleşti. Canlı balık ve balık ürünlerin ise mahiye çoğalma oranı yüzdelik 2,4 oldu. Et ve cilt ürünleri grubunda maaş sunma erdemli çoğalma oranı yüzdelik 8,40 ile tavuk eti grubunda görüldü.

“AYLIK KİRA ARTIŞI BİN LİRAYI BULDU”

Ilkgüz ayında Dikmen halkının aylık kira maliyet, yüzde 16-17 oranında arttı. Ankara Dikmen semtinde bildirme kısık yaşanılan mahallelerde geçtiğimiz kamer 5 bin 690 TL olan sayı farkı icar maliyeti, ilkgüz kocaoğlan itibariyle averaj 6 bin 609 TL’ye yükseldi. Maaş kira fiyatlarında ortalama artma 919,5 TL oldu.

Ilkgüz kocaoğlan itibariyle 4 nefis tıpkısı ailenin tükettiği ruh faturası tutarında tıpkısı maaş artım oranı yüzde 21,4 oranında olurken, doğalgaz faturasında yüzdelik 27,7, su faturasında ise yüzdelik 26’lık artım gerçekleşti. Dikmen’birlikte 4 yabanlık bire bir ailenin asgari fatura ödemeleri Ilkgüz ayında; zindelik faturasında 338 TL, doğalgaz faturası 113 TL ve akarsu faturası ise 193 TL olarak hesaplandı.

Dikmende ilkgüz ayı itibariyle 4 kişilik tıpkı ailenin kira ve fatura maliyetlerinde ödemesi müstelzim minimum tutar7 bin 253 TL yerine hesaplandı. Görüldüğü üzere rastgele sabık dönme dirim maliyetlerimiz henüz birlikte artıyor ve kâin iktidarın uygulamaya koyduğu tutum politikaları bu durumu elan bile derinleştiriyor.

Neoliberalizmin altüst ettiği hayatlarımızı dümbelek istiyoruz. Sürdürülebilir ve halkın ihtiyacını karşılamayı önceliğine almış bire bir tarım politikasının hayata geçirilmesi, site tarımının uygulamaya konulması bölüt maliyeti doğrultusunda komutan yapacak eş noktalarının kurulması gerekmektedir.

Elektrik, su ve doğalgaz kadar asıl barınma ihtiyaçları etraf ilişkilerinin dışına çıkarılmalı, ahali denetimi ve yönetiminde kamulaştırılmalı, önceliği halka bakım atfetmek olmalıdır. Kiralarla ilişkin yasalı tensikat yapılmalı, icar artışına, metrekare fiyatına bulunduğu bölgeye göre dip çizik getirilmelidir.”

Share: