Meme Başı kanserinde farkındalık amacıyla ‘pembe’ otobüs

Bicik kanserinde farkındalık için ‘gülgûn’ otobüs

Meme kanserine özen kısaltmak için şehirler arası otobüsü pembeye kapladılar

DİYARBAKIR – Diyarbakır’da meme başı kanserinde farkındalık oluşturulması ve ilgi çekilmesi için Van-Diyarbakır seferi özne otobüs pembe rengine kaplandı.

1-31 Ilk Teşrin Bicik Kanseri Farkındalık kocaoğlan çerçevesinde Diyarbakır Otogarda Gülgûn Otobüs projesinin lansman toplantısı yapıldı. Farkındalık çerçevesinde Van firmasına ilişkin Van-Diyarbakır-Van beyninde hizmet veren tıpkısı otobüs pembe giydirilerek meme kanserinde erken tanının önemini farkındalık oluşturuldu. Gülgûn kurdele ile çalışanlar otobüsün başına geçti, otobüs önceki seferine başlayarak vatandaşların dikkatini çekti. Tanıtım toplantısına Vali Yardımcısı Abdullah Fellah, Taze Birikim Derneği Başkanı Salih Mefret, Dicle Üniversitesi Hastanesi Onkolog Prof. Dr. Mehmet Şanlı Kaplan, otobüs firması CEO’su İrem Bayram, amansız hastalık tedavisi gören parasız ve vatandaşlar katıldı.

“İlk tarama tırı Diyarbakır’a ısmarlama verildi”

Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi, bicik kanseri ile ilgilendiren tarama tırı ısmarlama verdiklerini müjdeledi. Çiftçi, “Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi namına sağlık toprak müdürümüzle beraber ateş parçası tarama tırı hazırlama aşamasındayız, siparişlerini verdik ve hep Diyarbakır’ı gezecek ve bicik kanseriyle ilişkin tarama yapacak. Bu konuda ilimiz benzeri farkındalığı ortaya koymuş olacak” şeklinde konuştu.

“Erkeklerde de görülüyor”

Bicik kanserine 22 yaşında yakalanan ve şuanda 31 yaşında olan Elif Bozkurt, er teşhisle hayata tutunduğunu kaydetti. Bozkurt, “22 yaşımda meme kanserine yakalandım, çok er yaşta duş alırken ele mevrut kitleyle fark ettim. İhmal etmeden doktora gittim, er fark etmemin avantajları tedavim gelişmemiş sürdü. Ama yine bile kemoterapi, radyoterapi, operasyon oldum ve şimdide hormon tedavim devam ediyor. Banko çokça evire çevire aynı etkinlik oldu, ses getireceğini düşünüyorum, Diyarbakır’dan Van’a akıllıcasına gezi yapacağız. Hangi kadar özen çekerse kadınlarımız alelhusus doktora gidip kontrollerini yapabilirler, bence dikkat çekecek. bu arada meme kanseri erkeklerde üstelik var, 100 kişiden birinde çıkıyor ve onlarda gidip kontrollerini yapsınlar” dedi.

“Bölgemizde gözyaşı ortalaması bağan”

Dicle Üniversitesi Hastanesi Onkolog Prof. Dr. Mehmet Yüce Kaplan, bölgede meme kanseri hastalığına rastlanma oranı batıya bakarak 10 gözyaşı elan beribenzer olduğunu kaydetti. Kaplan, “Meme Başı kanserinin önemi çokça fazla, hepimizin bildiği gibi bizim bölgemizin üstelik zinde hastaların elan aşkın olması batıya oranla averaj 10 gözyaşı elan zinde pestil görüyoruz. Bu sebeple bu hastalarımızın taranması ve hayatlarının kurtarmamız çok muhteşem. Meme kanseri taramamız haddinden fazla kebir bu hastalığı hangi büyüklüğünde er yakalarsak o büyüklüğünde hastayı istirdat şansımız artıyor” diye niteleyerek konuştu.

Share: