Yaş Dönümü doğal tıpkısı süreçtir

Yaş Dönümü tabii ayrımsız süreçtir

ANKARA SBÜ. Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Veladet Kliniği Doktorlarından Uzm. Dr. Canan Tapkan İhlas Malumat Ajansına Özel açıklamalarda bulundu.

18 Teşrinievvel Acun Menopoz Haset dolayısıyla açıklamada mevcut Uzm. Dr. Sevgili Tapkan menopozun katıksız ayrımsız süreç olduğunu ve tedavi edilmediğini kaydetti. Uzm. Dr. Canan Tapkan şöyle bitmeme etti: “Dünya Afiyet Örgütü; yaş dönümü kadınlarda yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucu skor döngüsünün temelli namına kesilmesi adına tanımlamaktadır. Menopoz yaşı dünya genelinde 45-55 yaşlar arasında olup ülkemizde genellikle 47-48 yaşlarındadır. Ayrımsız çokça kadında kısaca 3-4 sene süren menopoza intikal dönemi olarak adlandırdığımız perimenopoz dönemi olmaktadır. Bu dönemden sonraları kişinin 12 kamer boyunca nüsha görmemesinin arkası sıra yaş dönümü dönemi başlar.”

“Yaş Dönümü dönemi kadının geçmiş gördüğü adet yaşı ile ilişkisi olmayıp baş yaşı, ekseriyetle kalıtım bilimi ve çevresel faktörler ile ilgilidir” diyen Uzm. Dr. Canan Tapkan şunları kaydetti: “Irk, beslenmek, mevlit sayısı, geçirilen operasyonlar, radyoterapi, kemoterapi, sigara kullanımı, diyeti, begayet kırıcı yada hastalıklı olması ve sosyoekonomik düzem birlikte menopoz yaşının etkileyen faktörler arasındadır. Kadınlar menopoza gireceğini vücudunda oluşan belirtilerden yola çıkarak anlayabilir. Sayı dönemlerinin ağırlaşması, uzamaya başlaması ve bu dönemlerin düzensizleşmesi, kişinin menopoza gireceğinin habercisi gibi. Yaş Dönümü döneminde kadınlarda fiziki ve ruh bilimsel metanetli haddinden fazla uymazlık oluşur.

Ateş basması, akşam terlemesi, hafakan, saksı dönmesi, baş ağrısı, halsizlik, memelerde hassasiyet, kas ve mafsal ağrıları, aymazlık bozuklukları, iştah artışı, kilo artışı, vücut tüylerinde artım, cinsî organlarda küçülmeye mecbur vajinal zayıflık ve eşeysel alım satım sırasında balkı geniş kendisine görülen fiziksel değişimlerdir. Ekseriyetle psikolojik namına kambur bozukluğu, bunalım, unutkanlık, ateş nöbetleri, konsantrasyon eksikliği, tensel istekte eksilme ve olağan durumlar karşısında ekstrem ağlama kabil belirtiler da zevcelik edebilir.

Menopoz döneminde metabolizma hızının yavaşlaması, kadınlarda kilogram artışına nöbet açabilir. Menopozda huy sertliği, kan yağlarında yükselme, hipertansiyon üzere önsezi hastalıklarının riski de artar. Menopoz, tabii bir süreç olduğundan otama edilmez. Fakat kadınların avlu kalitesini arttırmaya ve şikayetlerine müteveccih mütehammil çok ayrımlı otama seçeneği mevcut olup hastaya göre planlanır. Menopoz döneminde istikrarlı ve dosdoğru nemalanmak haddinden fazla önemlidir. Bu dönemde metabolizma yavaşladığından günlük ısın alımını 400 ila 600 ısın arasında düşürmek gerekebilir. Mızrap erimesi riskinin azaltılması ve aymazlık kalitesinin arttırılması için kalsiyum ve magnezyum itibarıyla ensesi kalın gıdalarla beslenilmeli, icabında D vitamini takviyesi alınmalıdır. Kişinin vücuduna, yapısına ve kondisyonuna uygun egzersizler ile ruh ve beden sağlığını esermek üzere yapılmalıdır.

Kadınların yaşayacağı menopoz dönemini da konforlu ve rahat geçirebilmeleri amacıyla yıllık jinekolojik kontrollerini aksatmamalarını öneriyoruz. Tamlık kadınların menopoz günü kutlu olsun.”

Share: