Prof. Dr. Özkaya: “Telkih bulaşmayı değil, ölümleri önledi”

Prof. Dr. Özkaya: “Aşılama bulaşmayı değil, ölümleri önledi”

SAMSUN Son günlerde yaşanan aşılama tartışmaları ile ait açıklamalarda mevcut Döş Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, ” Pfizer’ın CEO’su ‘güneş tacı aşısının bulaştırıcılığı önleyip önlemediğini test etmeden piyasaya sürüldüğünü’ kanıt etti. Aşı piyasaya sürüldüğünde elhak biz onun bulaştırıcılığı önlemesini beklemiyorduk. Bu hastalığı vahim geçirmenizi önleyecek diyerek bekliyorduk ve epey bile hakeza oldu” dedi.

Pandemi döneminin halen devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Büyüklük Özkaya güneş tacı aşısı hakkında açıklamalarda bulundu. Tafsilatlı zamandan sonradan peçe yasağının olmadığı tıpkısı kışa hazırlandıklarını belirten Dr. Şevket Özkaya, “Avrupa’birlikte hele Fransa ve İngiltere’bile vaka sayılarında artışlar bildiriliyor. Bütün dünya genişlik ölümsek olan çatal ağız mutasyonuyla ve sunu bulaşan olan omicronun birleşmesiyle ortaya çıkacak ölümcül tıpkısı virüs mutasyona hazırlanmaya başladı” diye konuştu.

“Bulaştırıcılığı önlemesini beklemiyorduk”

Özellikle aşılama konusunda bir tartışmanın ortaya çıktığını ifade fail Özkaya, “Pfizer’ın CEO’su son yaptığı açıklamada bizim haddinden fazla ferah kullandığımız, şu anda birlikte bulunan aşımızın ‘bulaştırıcılığı önleyip önlemediğini test etmeden piyasaya sürüldüğünü’ tez etti. Bu açıklamadan sonradan bunaltıcı anlamda telkih üstüne tartışmalar başladı. Biz bütün şunu söylüyoruz: Telkih piyasaya sürüldüğünde doğrusu biz onun bulaştırıcılığı önlemesini beklemiyorduk. Tığ aşıdan aşı bulaştırıcılığı önlemeyecek ama bu hastalık size bulaştığında hayatta kalmanızı sağlayacak, bu hastalığı yoğun geçirmenizi önleyecek diye bekliyorduk ve banal dahi böyle oldu. Esenlik Bakanlığı’nın acul benzeri telkih programıyla virüsten dolayı gerçekleşen ölümler fücceten azaldı. Bizler üstelik bunu yaşayarak öğrendik” şeklinde konuştu.

“Aşı güven kemeri kabilinden”

Aşının emniyet kemeri kabil olduğu belirten Dr. Özkaya, “Güven kemeri sizi ilçe yapmaktan korumaz ama kaza yaptığınız zaman hayatta kalmanızı sağlar. Aşıya birlikte emniyet kemerine baktığımız gözle bakmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Serencam 1 sene içinde aşılama olanlarda beribenzer son yazdaki vahim fenomen artışlarında neredeyse ölümün hiç olmadığını görerek imtihan etmiş olduk. Şu andaki mevcut aşılarında vatandaşları hala koruduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Avrupa’daki vaka artışları alelhusus havaların soğumasıyla alışılagelen enflüanza ve kovid virüsünün birbirine karıştığını ve kovid virüsünün da muhtelif mutasyonlarının birbirine karışarak bulaştırıcılığının artacağını düşündüğümüz amacıyla vaka sayılarında artma bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Deltacron virüsü

Akıbet zamanların gündeme gelmeye başlaya ‘deltacron’ virüsünü Türkiye amacıyla ölümsek risk faktörü oluşturmadığının altını çizen Dr. Özkaya, “Mevcut aşılar ülkemizde bibi havari etkisini gösteriyor. Imdi neredeyse yavaş olay görmüyoruz. Amma önümüzdeki şita bizi hangi bekliyor onu farz etmek geçişsiz. Hele akıbet zamanlarda okulların açılmasıyla hikâye sayılarında az buçuk çoğalma olacağını gözlemlemiştik. Haddizatında testi artı olan çokça vakamız yoktur. Çabucak grip ve sevimsiz algınlığı belirtileri var. Gerçekte torunlar bu konuda çokça şanslıdır. Yegâne iş virüsü evdeki esas ve babalarına taşımalarıdır. Tığ bu konuyu okullar açıldıktan sonradan veliler hastalandı diye niteleyerek nitelendiriyoruz. Çünkü kollar 1-2 günde bunu grip üzere geçirip anne babalarına bulaştırdıklarında esas babalarında uzamış öksürük, semptomlar başlıyor. Bu bile gösterişli anlamda hisse senedi gücü kaybına kere açıyor. Kovid olay sayılarında şuanda kayda ayar bir çoğalma görmüyoruz. Bulunan aşılarında hala koruduğunu umu rahatlığıyla söylüyoruz” açıklamasında bulundu.

Share: