Serencam an haber: İlkokul öğrencilerine ‘gönüllü itfaiyecilik’ eğitimi

‘Gönüllü itfaiyecilik’ seferberliğini sürdüren Çankırı Karatekin Üniversitesi, öğrencilere yetişek vererek cuşiş ve afetlere alın bilinçlenmesini sağlıyor.

Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Içtimai Bilimler Patika Yüksekokulu Sivil Defans ve İtfaiyecilik Programı tedrisat elemanları, hararet özellikle tutmak için, yaşanabilecek kıyamet durumlarına cebin toplumun bilinçlenerek önce müdahalenin en makul ve en acul şekilde gerçekleştirilmesine yönelik “Gönüllü İtfaiyecilik Seferberliği” faaliyetlerine devam diyor. ÇAKÜ’nün stratejik planında birlikte kayran alan ve üniversitenin öncelikli konu başlıklarından olan “Toplumsal Katkı Etkinlikleri” çerçevesinde “Gönüllü İtfaiyecilik Seferberliği”, eke bireylerin eğitilmesinin beraberinde, çocukların da erken yaşlardan itibaren facia ile savaşım bilincini kazanmasına ulama sağlıyor. Bu garaz doğrultusunda, kıtipiyoz yaşlardan itibaren itfaiyeciliğin öneminin kavratılması hesabına minikler ile Ankara İtfaiyesi’ni ülfet eden ÇAKÜ Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı talim elemanlarının, “Gönüllü İtfaiyecilik” bilincinin kazandırılması hesabına yapmış oldukları faaliyetlerin yeni durağı ise Çankırı Sıra İlkokulu oldu. Talim elemanları vasıtasıyla çocuklara “Afette Hayatta Kalma” dersleri verildi.

Tarih İlkokulu’nda çocuklara yönelik gerçekleştirilen “Gönüllü İtfaiyecilik” eğitimi sonrasında konu ile ilgilendiren bilgilendirmede bulunan ÇAKÜ Sosyal Bilimler Çığır Yüksekokulu Sivil Defans ve İtfaiyecilik Programı Öğretim Görevlisi Hedef Ercan, “Akıbet dönemlerde çıkan yangınlar ve yaşanan diğer natürel ve teknolojik afetlerde gördüğümüz ve inceleme altına aldığımız konulardan biri da ‘yardım’ olgusudur. Halkımızın yardım konularındaki duyarlılığı, kuşkusuz genişlik çalım donör olgulardan olmasının beraberinde, şuursuz yapılan temas müdahale, sıhhi imdat örneğinde olduğu kadar; kaymakamlık, yaralanma veya ayrıksı uymazlık verici olguları birlikte yanında getirmektedir. Yangına önce dakikalarda hızlı ve canlı müdahalenin önemi anne mebde alınarak ‘Fahri İtfaiyecilik’ projesini hayata geçirdik. Katıksız yollar ile olsun, insan asıllı olsun, halkımızı mecmu afetlere cebin hazırlamaya çalışıyoruz. Burada, afet öncesi ve afet simultane devletimizin akse yönetimindeki yükünü yumuşatıcı planlamalar yapmanın, Üniversitemizin önemli hedeflerinden biri olduğunu de ayrıca yorumlamak isterim. Başlatmış olduğumuz bu gönüllük projesi, itfaiyecilik mesleğinin kamuoyuna tanıtılması ve benimsetilmesi ile bu arada hararet ve afetlere müdahale amacıyla terbiye almış gönüllü insanların oluşturulması açısından dahi oldukça ehemmiyet sunma etmektedir. Bu proje çerçevesinde, cesim bireylerin eğitimlerinin yanında cuşiş başta tevessül etmek üzere, evde ebeveyni yokken bire bir afete maruz artan çocukların yapması gereken bazı avlu kurtarıcı bilgileri, beş öğrencilerine anlatmaya başladık. Bu eğitimlerde antrparantez, pedagog desteği de sağlayarak çocuklarımızın henüz macerasız kavrayacağı biçimde aynı ders müfredatı ve tabir yöntemi birlikte kullanmaktayız” dedi.

Ercan ilkokullara müteveccih gerçekleştirmiş oldukları bu yetişek faaliyetlerinin, sene boyunca ahenktar kendisine bitmeme edeceğini üstelik belirtti. – ÇANKIRI

Share: