Tokat Valisi Hatipoğlu, Komana Antika Kenti’ndeki hafriyat çalışmalarını inceledi

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Komana Pontika Antika Kenti’ndeki kazı çalışmalarını inceledi.

Gümenek bölgesindeki antika kentte bu yılki kazılar 27 yabanlık ekiple 45 gündür sürdürülüyor.

Vali Hatipoğlu, birlikte Belediye Reisi Eyüp Eroğlu ile kazı alanında, Hafriyat Heyeti Başkanı Prof. Dr. Itır Erciyas’tan hikmet aldı.

Gazetecilere izah eden Hatipoğlu, hafriyat sürecinden balaban bir kasırga duyduğunu söyledi.

Komana kazılarının aceleci tıpkı şekilde devam ettiğini belirten Hatipoğlu, “Gelişigüzel güzeşte çevrim kullanılmamış buluntular ortaya çıkıyor ve heyecan içindeyiz. Kestirmece 5 bin yıllık aynı tarihin izlerini taşıyan bölgede Tokat’ın tarihi açısından balaban tıpkı önem taşıyan kazıya şahitlik etmiş oluyoruz.” dedi.

Komana Pontika Antik Kenti’nin tamamen ortaya çıkarılmasının, bölgede bulunun Gümenek Budun Bahçesi ile birlikte aynı bütün halinde Tokat turizmine yardım sağlayacağını tabir fail Hatipoğlu, “Önümüzdeki süreç içre burayla ait Sayın Belediye Başkanı’mızla gelişigüzel bazen planlamalar zarfında bulunacağız. Hem kazı alanının gezilebilir kuzuluk getirilmesi hem ortaya çıkan eserlerin orada gene bölümsel adına tayin edilmesi bizim bölge turizmimize ve mıntıka insanımıza mehabetli hizmetlerimizden birisi olacak.” diye niteleyerek konuştu.

Komana Pontika Antika Kenti

Kaynaklara bakarak, Mitridat Krallığı’nın yönetiminde mefret tıpkısı kültür sarayı olan ve Roma İmparatorluğu döneminde üstelik özerkliğini koruyucu Komana Pontika, Küçük Asya tanrısı Ma’ya satı mukaddes bire bir alandı. Tıpkısı zamanda tecim merkezi olan kesim, o dönemde kutsi alanda planlı festivaller, zengin muamele yeri ve kenti çevreleyen bereketli arazisiyle Küçük Asya’nun cümle bölgelerinden ziyaretçi çekiyordu.

ODTÜ ve TÜBİTAK marifetiyle bile desteklenen Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi, Ilımlı Karadeniz Bölgesi’nin alışılmış yüzyıl kenti Komana Pontika’nın konumunu sınırlamak ve şehir dokusunu çakozlamak üzere 2004 yılında uygulamaya konulmuştu.

Gümenek Hamamtepe bölgesindeki yüzey araştırmalarının arkası sıra antik kentin çağ yüzüne çıkartılması amacıyla başlatılan kazı çalışmaları 14 yıldır sürüyor.

Share: