Çoluk Çocuk “Müzekart GNS” ile Türkiye’deki tarihi mekanları ücretsiz geziyor

Bilgisizlik ve Spor Bakanlığınca hayata geçirilen “Genç Hangi Sever?” (GNS) projesi ile Müzekart GNS sahibi olanlar, Itimat Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında ücretsiz konaklarken başta 300’den aşkın müze ve ören yerini ücretsiz ziyaret edebiliyor.

Müzekart GNS projesine başvuru eden 18-30 yaş arası çoluk çocuk, cep telefonlarına yüklenen uygulamadaki dijital deneyli yardımıyla ülkenin ciharıyek yanındaki tarihi mekanları gezerek sakat medeniyetlerin kapılarını aralama fırsatı yakalıyor.

Gençler, proje sebebiyle yaz tatili döneminde KYK yurtlarında ücretsiz konaklayabiliyor.

Fatih Melik Mehmet Para Üniversitesi İç Mimari Bölümü Öğrencisi Mustafa Ağırbaşlı, AA muhabirine, GNS projesini kullanarak müze ve ören yerlerini tezelden gezebildiğini söyledi.

İstanbul ve Ankara’daki haddinden fazla sayıda müzenin arkası sıra Kapadokya’daki turistik merkezleri gitmek için Nevşehir’e geldiğini anlatan Sakil, planladığı gezi rotasındaki KYK yurtlarında konaklayarak yolculuğunu sürdürdüğünü belirtti.

Ciddi, “seyahatsever.gsb.gov.tr” internet sitesindeki civar araç formunu doldurduktan sonradan Müzekart GNS uygulamasını telefonuna indirip seyahate başladığını aktararak, “Göreme Degaje Hava Müzesi ücretliyken, Cumhurbaşkanımızın öncülüğündeki bu projeyle ücretsiz girdik. Projeyi içtimai medyada duydum. Öncelikle İstanbul’daki müzeleri gezdim. Oradaki yapıların tarihini inceledim. İstanbul ve Ankara’daki muayyen müzeleri gezip KYK yurdunda konakladım. Demincek da Göreme Bulutsuz Çekicilik Müzesi’ne geldim. Bu rota üstünde adi hayatımda deneyimleyemediğim fırsatı bulmuş oldum.” diye niteleyerek konuştu.

“Tüm arkadaşlarımızı uygulamayı kullanmaya davet ediyorum”

Gezi rotasında konakladığı KYK yurtlarında verilen imkanlardan memnun kaldığını dile getiren Gösterişli, şunları kaydetti:

“KYK yurtlarından beklentimden daha bol performans gördüm. Hem sililik hem aşındırmak noktasında devletimizin gençlere iyicene imkan sunduğunu gördüm. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bu proje yardımıyla Türkiye’nin gezilebilecek benzeri peyda albeni müzesi olduğunu göstermiş oldu. 18-30 gözyaşı arası gençlerimizin mahdut dışındaki gezi ve seyahatlerinden evvel Türkiye’deki müzeleri gezmelerinin önünü açmış oldu. Uygulamanın devam etmesini istiyorum. Parçalanmamış arkadaşlarımızı da bu uygulamayı kullanmaya çağırma ediyorum.”

Ciddi, seyahatini Nevşehir’den Samsun’a geçerek sürdüreceğini rapor etti.

Üniversite sınavlarına hazırlanan Nuh Kalımlı Gürsoy de Müzekart GNS uygulamasını telefonuna yükledikten sonra önce ziyaretini Topkapı Sarayı’na yaptığını, ardından çeşitli müzeleri gezdiğini söyledi.

Kapadokya’nın yeryüzü haddinden fazla musahabe edilen turizm merkezlerinden Göreme Açık Albeni Müzesi’ni beğendiğini kaydeden Gürsoy, “Muhteşem olan gençlerin sosyalleşmesi, gezmesi, buralardaki tarihi öğrenmesi. Az dışını değil da ülkemizi müracaat etmek daha balaban geliyor bana. Uygulama yardımıyla gezmiş ve sosyalleşmiş oluyoruz, ayrımlı kültürleri ve insanları tanıyoruz.” diye niteleyerek konuştu.



Share: