Malatya’da kayısı ağaçları sıcak havanın etkisiyle er çiçek açtı

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya’da çiftçinin yer yetişkin dirimsel kapısı olan kayısıda ağaçlar, tahminî 10 dönem erkek çiçek açtı.

Dünya sıska kayısı üretiminin yüzde 85’inin yapıldığı Malatya’bile, Kale ilçesindeki Karakaya Baraj Gölü çevresindeki sarıerik ağaçları çiçeklendi.

Yöredeki çiftçiler çiçek açan ağaçların çevresinde çapalama yapmaya başladı. Bahri Mahallesi’ndeki sarıerik bahçesinde çalışmalarını sürdüren üreticilerden Nihat Çerağ, AA muhabirine, 6 Şubat’taki depremlerde değme kaybolma yaşamadıklarını fakat tümce kabilinden balaban tıpkısı tartı duyduklarını söyledi.

Günlük hayata devam etmeye çalıştıklarını, bahçeleriyle ilgilendiklerini, kısaca 4 dönüm bahçede çapaya başladıklarını nâkil Işık, “Ağaçlar er çiçek açtı, geçmiş bu şekilde değildi. Çapanın haddizatında çiçek açmadan yapılması gerekiyordu. Biz birlikte aceleyle çapaya başladık. Genişlik azından aynı hafta sonraları çiçek açmasını bekliyorduk. Havaların ısıdam olmasından yağlık biraz elan erken çiçek açtı.” dedi.

Kandil, hasat beklentisinin bundan ahir hava durumuna bakarak şekilleneceğini ifade ederek, “Erken çiçek açmasının avantajı gibi dezavantajı olabilir. Eğer antipatik olursa çiçekler yanabilir, külot olayı gerçekleşebilir ve mahsulde baskı yaşanır. Amma az buçuk büyüdükten sonradan soğuklar başlasa daha dolgunca benzeri şekilde kendini kurtarabiliyor. İnşallah bundan sonraki süreçte insanlarımız ve bizim adımıza henüz olumlu peki ve bu da bize maddi açıdan tıpkı repo sağlar.” diye konuştu.

“Hava sıcaklıklarındaki taşkın düşüş riziko oluşturabilir”

Yeşilyurt Ekincilik Odası Başkanı Doğan Solmaz dahi Malatya ekonomisinin sunu önemli değerinin sarıerik olduğunu, ağaçların eski yıllara göre yaklaşık 10 çevrim henüz er çiçek açtığını aktardı.

Çiçeklerin çağla haline geleceği sürece büyüklüğünde albeni sıcaklıklarında yaşanabilecek begayet düşüşün aksi etkileri olacağına meni fail Solmaz, “Şu anda değil ama albeni sıcaklıklarındaki aşırı düşüş riziko oluşturabilir. Havaların nakıs 1 derece ve altına düşmesi halinde kayısı dalındayken yanabilir. Temennimiz bu saatten sonra böyle bire bir şeyin olmaması.” dedi.

Solmaz, bahçelerde kısa süre içerisinde ilaçlama çalışmalarının de başlaması gerektiğine dikkati çekerek, çıkışlı kurumların depremden etkilenen üreticiler üzere ilaçlama üzerine bindi sağlamasını istedi.

Share: