TPAO Genel Müdürü Melih Konak Bilimci: Karadeniz’de yeni rezerv arayışı sürecek, proje kapsamını genişleteceğiz

” Karadeniz’üstelik Arama ve Üretim ve Süper Bölge Düşüncesi Konferansı”na katılan Bilgin, konferans sırasında kocaman görüş alışverişlerinin olacağına müteveccih inancını paylaştı. Bilim Adamı, TPAO’nun genişlik serbest lisans alanına cemaat olduğu Karadeniz’de ultra dip bahir arama faaliyetlerinde her ahit baş aktör olduğunu belirterek, “Fakat 2019 yılının başında ezber bozan hamlenin adı operasyonel istiklal kapasitesi ve uygulayım bilimi oldu. Bu noktadan itibaren, hızlandırılmış sismik işleme gelişim akışları ile apansızın aşkın blokta en üst sismik vukuf çokluk teknikleri ve kaslı sismik görüntüleme kullanılarak, havzaya yönelik geleneksel arama yaklaşımını çurlatmak mümkün olmuştur.” değerlendirmesinde bulundu.

“YETERLİ POTANSİYELİMİZ VAR”

TPAO’nun koyu su süresince operasyonel yetenekler kazanmaya odaklandığına dikkati çeken Âlim, “Bu da TPAO’nun engin sondajına yüksek hazırlık zinciri verimlilikleri getirebilmesini sağladı. engin keşiflerine müteveccih bakir yaklaşımımız, Karadeniz’in tamamında kâin 2B ve 3B sismik verilere ekleme olarak 45 bin kilometrekarelik benzeri alanı havi kapsamlı bir sismik kazanma ile desteklenmiştir, burada neredeyse 50’ye mümasil tam olgunluğa topluluk potansiyelimiz vardır.” ifadelerini kullandı.

“2023 İLK UĞUR”

Âlim, yılın en büyük yoğun açık deniz keşfi olan Sakarya keşfinin Ağustos 2020’üstelik duyurulmasının ardından yaşanan gelişmeleri şöyle aktardı:

“Gazın en güdük sürede çöz piyasaya minimal riskle getirilmesini türlü kılacak haddinden fazla kademeli geliştirme programını başlattık. 2023’ün önce çeyreği nihai hedefimizdi ve hala öyle. Böylesine saldırgan aynı hedefe sahip olmak, değişik iki araştırı gemisi Kanuncu ve Yavuz’un Sakarya’evet seferber edilmesini gerektirmiş ve bu bile bölgede gerçekleştirilen operasyonun büyüklüğünü kategorik göstermektedir.”

“İLK DUYURUDAN BU YANA 24 KAMER GEÇTİ”

Keşfin önceki duyurusundan bu yana 24 kamer geçtiğinin altını çizen Bilgin, “Hidrokarbür içeren apansızın fazla rezervuar içeren iki alanı ortaya çıkarmayı başardık. Sakarya Doğal Gaz Sahasında 11 adet ihya kuyusu küşade ve bunlardan ikisi Kanuncu muayene gemisi ile 5 gizil üretim aralığında başarıyla imtihan edilmiştir.” diyerek konuştu.

“YIL SONUNA KADAR YENİ BİR MUAYENE AÇILACAK”

Bilimci, arama faaliyetleri ile gelişigüzel Faz-1 bütünleme çalışmalarının bitmeme ettiğini belirterek, “Yıl sona ermeden evvel gündemimizin aynı parçası kendisine kullanılmamış tıpkı araştırı kuyusu sondajı yapacağız.” dedi.

TPAO Umumi Müdürü Âlim sözlerini şöyle sürdürdü: “TPAO, Sakarya’nın eksiksiz vadi geliştirmesinin geçmiş aşaması üzere sınıfının bildirme iyisi hizmet şirketlerinden oluşan tıpkısı konsorsiyum ile EPCI sözleşmesini, keşfin üzerinden 12 ay geçtikten hemen sonra imzaladı. Sakarya, bayağı bile dünyanın genişlik etraflı ve arz yoğun Tahtelbahir ankraj üretim sistemi olacak. Şu anda istihsal boruları döşeniyor. Koşut yerine göbekler makaraya sarılıyor ve biz konuşurken yapım gemilerine aktarılıyor. Karadeniz kıyısında, Trabzon’un 800 km batısında düz kayran Filyos’taki karaca istihsal tesisi, projedeki hiçbir faaliyetten kavrayışsız kalmıyor. Söz Gelişi toprak işleri, çelik montajı ve binalar elhak tamamlandı. Tedarik edilen ekipmanların montajı, borulama ve ruh tesisatı işleri bitmeme etmekte olup, cümlesi gücük sürede devreye alınmaya hazır kuzuluk gelecektir.”

“SÜPER HAVZAYA DÖNÜŞTÜRMENİN EŞİĞİNDEYİZ”

Karadeniz’i “Süper Havza”evet dönüştürmenin eşiğindeyken, TPAO’nun geleneksel yapısı içinde birlikte tahavvül yaşandığını vurgulayan Bilimci, “TPAO, kendisini flama, teknoloji odaklı ve profesyonelce yönetilen bire bir kuruluşa dönüştürüyor. 4 skor kuruma ilişkin ve öz işlettiği araştırı gemisi ile 3 yıl içerisinde 11 geliştirme kuyusuna ekleme namına 14 derin akarsu kontrol kuyusunun açılması, Karadeniz ve Maşrık Akdeniz Programlarında mebzul aksiyon yapıldığının kanıtıdır.” şeklinde konuştu.

Âlim, TPAO’nun yönetimsel ve operasyonel standartlarını toptan seviyelere ve başkaca henüz dahi yukarılara taşıdığını bile dile getirdi.

“TERSİNE BEYİN GÖÇÜNE KATKI SUNUYORUZ”

Konuşmasında Sakarya Doğal Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nin Türkiye Petrolleri Laedri Ortaklığı’na yeni aynı dinamizm bile kazandırdığını üstelik anımsatan Bilgin, şöyle devam etti: “TPAO adına; ultra yoğun kontrol, taharri ve inşaat alanlarında çokça aceleci know-how geliştirmekle kalmıyoruz, ayrımsız yandan özlük alanlarında son paye tecrübeli olan personelimizin ustalık setini genişletiyor, ayrıksı yandan de geliştirdiğimiz arsıulusal çaptaki projelerle tersine düşünce göçüne birlikte alçak aynı ulama sunuyoruz. Dünyanın ciharıyek yanında farklı offshore projelerinde fariza almış Türk mühendisler, zaman Karadeniz’de zat ülkelerinin prestij projesini gerçekleştirmek için yuvaya dönmüş durumdalar.”

Bilgin, Karadeniz operasyonlarında kendilerine destek verecek kayırıcı kaynağı amacıyla Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde iki eskimemiş bölümün bu yıl yetişek vermeye başlayacağını söyledi.

“AZİMLE ÇALIŞIYORUZ”

Sakarya gazını, 2023 yılının evvel çeyreğinde Türk topraklarına duyurmak amacıyla çalıştıklarını tabir fail Âlim, “Bittabi Karadeniz’de yeni çekince arayışlarımız dahi sürecek, projenin kapsamını genişletmeyi ve proje ömrünü daha birlikte uzatmayı öngörüyoruz. Karadeniz, önümüzdeki on yıllar süresince hidrokarbür arama ve üretim faaliyetlerimize familya sahipliği yapacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Bilim Adamı, Semavi Vatan’ın zenginliklerini Türkiye’nin ekonomik ve teknolojik gelişimine aracı kılma çabalarına bindi isnat etmek amacıyla azimle çalıştıklarını kaydederek, “Umarım doğal gaz keşifleri, hoppadak bölgesel enerji işbirliğini sağlamakla kalmayıp, tıpkısı zamanda genel lehçe konuşu ve politik istikrarın güçlendirilmesinde cafcaf oynayacaktır.” dedi.

TPAO Umumi Müdürü Bilgin, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Enerji ve Bağımlı Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve tıpkısı eski dönem Enerji Bakanı Berat Albayrak ile projeye katkı sunan herkese teşekkürlerini iletti.



Share: